Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a 83 milliárd forintos adriai magyar kikötő látványtervét

2022. október 16., vasárnap 14:53

A magyar kormány a tervek szerint 83 milliárd forintos beruházás keretein belül fejlesztené az évekkel ezelőtt vásárolt trieszti kikötőt.

A Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton vasárnapi Facebook-posztjában arról írt, hogy a kormány folytatja trieszti terveit. Egy korábbi cikkünkben számoltunk be róla, hogy a magyar kormány évekkel ezelőtt megvásárolt egy kis területrészt a trieszti kikötőben abból a célból, hogy azon keresztül elősegítsék az exportot. Azóta letelt a beüzemelésre szánt 3 év, de még mindig nincs semmi hír arról, hogy mikor kezdődhet el a magyar tengeri export.

Most azonban nagy beruházásra készülnek, ugyanis egy 200 millió eurós (83 milliárd forintos) beruházás keretében fejlesztik a trieszti kikötőt

– írta bejegyzésében Tompos Márton, aki a hozzászólások között több cikket is linkelt a projekt részleteiről.

A projekt egy részét az olasz helyreállítási alap fedezi

A Trieste News arról írt egy héttel ezelőtt, hogy bemutatták az Adria Port-projektet, amelynek célja, hogy az egykori Aquila területét a magyarországi import-export logisztika multimodális platformjává alakítsa át.

A lap szerint a 2017 óta létező tervben az elkövetkező hónapokban tényleges lépésekre lehet számítani. Az elképzelés szerint a német, svájci, brit, holland és magyar beruházások révén a kikötő visszanyeri nemzetközi és európai jellegét, és a 2000-es évek első évtizedeinek stagnálását követően ismét áramolhatnak a beruházások.

Amint azt a szóvivő is írja, a hírek szerint a 200 millió euróból 45 milliót (18,7 milliárd forintot) a PNRR-ből, azaz az olasz helyreállítási alapból fedeznek, arról azonban nem esett szó, hogy a csaknem 155 millió eurónyi (65 milliárd forintnyi) maradék részt ki fizeti.

Néhány évig még elhúzódhat

A látványtervvel kapcsolatban Garai Péter, az Adria Port magyarországi részének beruházásáért és megvalósításáért felelős ügyvezető igazgató elmondta, hogy amit bemutattak, az csupán megvalósíthatósági tanulmány volt, amely figyelembe vette a térségben már jelen lévő iparágakat és a Magyarországról érkező áruforgalmat.

Nagyon összetett tárgyalások várnak ránk, de terveink szerint néhány éven belül befejezzük a projektet

– vélekedett Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.

Rovatok