Index Vakbarát Hírportál

A II. kerületet is elérte az energiaválság, több támogatást is bevezetett az önkormányzat

2022. október 18., kedd 18:55

Az egyre növekvő energia- és élelmiszerárak miatt több támogatást is bevezetett Budapest II. kerületének önkormányzata, amelyet Őrsi Gergely polgármester ismertetett legutóbb saját közösségi oldalán.

Több támogatás bevezetéséről is döntött az elmúlt időszakban a főváros II. kerületének önkormányzata a növekvő energia- és élelmiszerárak miatt. Az intézkedéseket Őrsi Gergely polgármester ismertette legutóbb a közösségi médiában.

Az első ilyen a lakhatási támogatás, amely a kérelmező által lakott – az önkormányzat illetékességi területén lévő – lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokhoz nyújtott hozzájárulás.

A lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások támogatható körébe tartozik: a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás, a lakbér vagy albérlet, társasházi közös költség, illetve a fűtés költsége

– fogalmazott bejegyzésében Őrsi Gergely, aki azt is hozzátette, hogy a lakhatási támogatás egy hónapra megállapítható legmagasabb összege a lakásfenntartás költsége, ami legfeljebb 13 000 forint.

Előre fizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülékkel rendelkező háztartás esetén a támogatás havi összegét tíz százalékkal magasabb összegben állapítják meg.

Létfenntartási támogatás 

Létfenntartási támogatás – Őrsi Gergely beszámolója alapján – annak a személynek nyújtható, akinek a létfenntartása tartósan veszélyeztetett, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot, egyedül élő személy esetén pedig a 99 750 forintot.

Ez a támogatás rendszeres vagy eseti formában nyújtható. Hozzáteszik, hogy a rendszeres létfenntartási támogatás elsősorban tartós létfenntartási gondok fennállása esetében állapítható meg legfeljebb a tárgyév végéig.

A rendszeres létfenntartási támogatás maximális havi összege hat–tízezer forint jövedelemtől függően.

A polgármester bejegyzéséből az is kiderült, hogy a kerületben élők hátralékkezelési támogatást, védendő fogyasztói körbe tartozásról szóló igazolást, Fény-kupont, valamit a Fővárosi Lakásrezsi Támogatást is igénybe vehetik október 1-je óta a kerületi önkormányzatok irodáiban.

Budapest is ad rezsitámogatást 

Október 3-a óta igényelhető a megemelt összegű fővárosi rezsitámogatás. Karácsony Gergely főpolgármester korábban közölte, hogy a rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjban részesülők évi 48 ezer, míg az átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak, amit a gáz-, a villany-, a víz-, a csatorna- vagy távhőszámlán írnak jóvá.

A Budapest Veled Van szolidaritási program rezsitámogatási akciójának létrejöttét többek között azzal indokolta a Fővárosi Önkormányzat, hogy a drámai mértékű infláció, az elszabaduló energiaárak, az egekig emelkedő megélhetési költségek, továbbá a bezuhanó forintárfolyam mellett ráadásul a rezsiköltségek emelkedése hirtelen, felkészülési idő nélkül, óriási mértékben szakadt rá az emberekre.

A főpolgármester korábban arról tájékoztatott, hogy a fővárosban nem zárnak be közintézményeket és nem kapcsolják le a közvilágítást.

(Borítókép: Őrsi Gergely 2020-ban. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok