Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a NATO volt főtitkára ellen

2022. október 20., csütörtök 12:38

Nyomozást indított a rendőrség Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár ellen a lett PNB Banka bank csődjében játszott szerepe miatt.

A lett hatóságok szerint Rasmussen ellen, aki a PNB igazgatótanácsának elnökhelyettese volt, vizsgálat indult. A vizsgálat más korábbi vezetőkre is kiterjed − írta meg a Politico.

A csődgondnok szerint a vádlottak felelőtlenül jártak el, amikor nagy összegű ügyleteket engedélyeztek biztosíték nélkül, aminek következtében mintegy 140 millió eurónyi hiány keletkezett a bank eszközeiben.

A hatóságok nem kommentálták az ügyet, mivel a vizsgálat még folyamatban van. A vádakat nemrégiben Dániában elutasították, amikor az ügyet a bank dán ügyvédje sikertelenül próbálta az ország legfelsőbb bírósága elé vinni.

Rasmussen 2001 és 2009 között Dánia miniszterelnöke volt, mielőtt a transzatlanti katonai szervezetet vezette. Ezután megalapította a Rasmussen Global tanácsadó céget, és Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadójával együtt társelnöke az Ukrajnának nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákkal foglalkozó csoportnak.

A Rasmussen szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

(Borítókép: Anders Fogh Rasmussen. Fotó: Ritzau Scanpix / Philip Davali / Reuters)

Rovatok