Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebben keresnek állást Magyarországon

2022. október 26., szerda 10:11

Az eddigi legkedvezőbb októberi adatot rögzítették a hazai álláskeresőkről, akiknek a száma egyre csökken.

Az egy évvel korábbi kimutatáshoz képest több mint tízezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon – írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásából származó friss adatnál októberben még sosem mértek alacsonyabbat.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idén októberben 235 634 álláskeresőt tartott nyilván a szervezet legújabb gyorsjelentése szerint. A tizedik hónapban korábban egyetlen évben sem rögzítettek ilyen alacsony szintet, a járványhelyzet előtti csúcsérték is meghaladta a 239 ezer főt. 2021 októberéhez viszonyítva 4,3, idén szeptemberhez képest pedig 1,1 százalékos mérséklődés tapasztalható az álláskeresők számában.

2022 nyarán minden eddiginél kevesebben voltak munka nélkül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint. Júniusban a regisztrált álláskeresők száma rekordszintre, 230 ezer fő közelébe csökkent, és minimális elmozdulásokkal július–augusztusban is hasonlóképpen alakult. Mostanáig 2019-ben mérték a legjobb éves átlagot, amely azonban így sem süllyedt 250 ezer fő alá. Az idei első tíz hónap összesített mutatója ezzel szemben még a 240 ezres szint alá is befér.

Továbbra is közel egy évig tart új állást találni Magyarországon

Az Index korábban beszámolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberben közzétett foglalkoztatási adatokat közlő gyorsjelentéséről is, amelyből többek között kiderült, hogy a munkanélküliek száma 2022 augusztusában 177 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalék volt. Ez pedig a KSH szerint is javuló tendenciát jelent.

A KSH is a nemzetközi meghatározást használja: munkanélküli az, akinek úgy nincs munkája, hogy az utóbbi négy hétben aktívan keresett magának állást, és ha találna, már két héten belül munkába is tudna állni.

Ezt a társadalmi réteget vizsgálva jutott a KSH arra az eredményre, hogy a 2022. június–augusztusi időszakban a magyar munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer főt, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékot tett ki.

Ugyanakkor a munkakeresés átlagos időtartama még mindig 9,9 hónap volt, a munkanélküliek 37,7 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Rovatok