Index Vakbarát Hírportál

Megoldható lenne a pedagógusok béremelése a GKI szerint

2022. október 26., szerda 12:06

Minden csak a szándékon múlik, legalábbis a számok szerint – jutott a következtetésre legújabb elemzésében a GKI Gazdaságkutató.

A pedagógusbérek az utóbbi években jelentős hátrányba kerültek – derül ki a GKI Gazdaságkutató elemzéséből. A fegyveres testületek diplomásaihoz képest, ahol 1,8–2,1-szeres a többlet, ám a rendőrségi átlagfizetés is 22–42 százalékkal magasabb, mint az alap- és középfokú oktatásban foglalkoztatott diplomások keresete. Mindezt úgy, hogy ebben az összehasonlításban nemcsak a diplomás, hanem a legmagasabb iskolai végzettségként érettségit szerzett rendőrök fizetése is szerepel.

A különbség pedig csak elhúz az életkor szerint: például egy 50 év feletti rendőr fizetése akár 45–66 százalékkal is magasabb lehet, mint egy pedagógusé – írja a hvg.hu.

Vélhetően az országon végigsöprő tiltakozáshullám hatására október közepén érkezett a kormányzati bejelentés, miszerint jelentős pedagógusbér-emelés jöhet a következő években. Már 2025-ben elérhetővé válhat, hogy a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emelkedik a pedagógusok fizetése – harangozta be a kormány a pedagógusok béremelését.

A kabinet három ütemben emelné a tanárok fizetését:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számszerűsítette is a változást: szerinte a diplomás átlagbér 2025-ben bruttó 972 ezer forint lehet, ebben az esetben addigra a pedagógus-átlagbér bruttó 776 ezer forintra emelkedhet. A hátrányos helyzetű régiókban dolgozók ennél is többet kaphatnak.

A vizsgált pedagógus körben a diplomás bérek 2023-as elérése összesen bruttó 2000, nettó 1177 milliárd forintba kerülne 2025-ig.

A GKI úgy becsüli, hogy a kormányzati javaslata 2025-ig közel 892 milliárd forintba kerülne úgy, hogy 2025-ben 480 milliárd forinttal lenne több kiadás, mint 2022-ben.

Ekkora összeg a költségvetésben egyáltalán nem egy kigazdálkodhatatlan összeg, pláne, hogy ennek több mint 80 százalékát az EU állja – állapította meg a GKI. A központi költségvetés idei évre tervezett kiadási főösszege egyébként 20,2 ezermilliárd forint.

Rovatok