Index Vakbarát Hírportál

Durván megugranak a fogászati kezelések árai

2022. október 27., csütörtök 13:12

Jelentősen megdrágultak a fogorvosi kezelések. A költségek növekedését csak a magánrendelők tudják beépíteni áraikba, az alapellátásban nem tudják a páciensekre hárítani a költségeket, ugyanakkor az utóbbi területen tevékenykedő orvosok terhelése megnőhet azáltal, hogy a borsos árak miatt a magánpraxisokból kieső betegek hozzájuk fordulnak.

Tovább emelkedtek az egyébként is drága fogorvosi kezelések árai. A drágulás mögött az ellátási költségek emelkedése áll, amiben a növekvő energiaárak csupán egy tényező – mondta az InfoRádiónak Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

Az áremelkedés már a koronavírus-járvány idején elkezdődött a nyersanyagok, illetve az egyszer használatos eszközök körében fellépő hiány hatására.

A katamódosítás után a vállalkozási formák is átalakultak, új vállalkozási formákba kényszerültek a fogorvosok, ami szintén befolyásolta az árakat. A drasztikusan emelkedő energiaszámlákat pedig már nem tudják saját zsebből kigazdálkodni a vállalkozások.

Elkerülhetetlen, hogy az árakban is megmutatkozzanak a megnövekedett költségek

– mondta a szervezeti elnök.

Más vonatkozik a magán- és az alapellátásra

A magánrendelésekre, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott rendelőkben ellátott páciensekre más vonatkozik – tette hozzá, rámutatva, hogy a magánrendelőknél a fogorvosok beépítik az áraikba a rájuk háruló pluszköltségeket. Ilyen a rezsi, az anyagárak emelkedése, valamint a technológiai háttér költsége.

A NEAK által finanszírozott, alapellátást végző praxisokban azonban nem tudják a páciensekre hárítani a költségeket, mivel ott a rendszer határozza meg az árakat. Ez pedig további problémákat indikál. Az alapellátásban tevékenykedő orvosok ugyanis nem részesülnek magasabb támogatásban a központi finanszírozásból, ráadásul a rezsitámogatásuk is alacsonyabb, mint egy háziorvosi rendelőnek.

Ebből adódóan kevesebb pácienst fognak tudni ellátni, továbbá növekvő várólistára kell számítani.

„Arról nem beszélve, hogy náluk fognak lecsapódni azok a páciensek, akik a magasabb magánrendelői költséget nem tudják megfizetni” – mondta Linninger Mercedes.

(Borítókép: Ozan KOSE / AFP)

Rovatok