Index Vakbarát Hírportál

Kijött a lista, ezeken a településeken zárnak be a posták

2022. október 29., szombat 12:23

Az energiatakarékossági intézkedések miatt szüneteltetik a szolgáltatásokat. Országosan 366 helyen lesznek zárva ideiglenesen a posták. Számos okmányiroda is zárva tart majd.

Mint azt megírtuk, november 12-től országosan 366 helyen ideiglenesen szünetelni fog a postai szolgáltatás. Az intézkedés 210 települést érint. Jelenleg 2596 posta üzemel, a jogszabályi kötelezettség 1600 helyet ír elő. A mostani bejelentést követően több mint 2200 posta marad, és a kézbesítői postákat nem fogja érinteni ez az intézkedés. 

A Magyar Postának az energiaválság több mint 20 milliárd forint költségterhet okozott. Ugyanakkor jelentős összegeket takaríthatnak meg az intézkedéssel, amely csak olyan postákat érint, ahol tipikusan alacsony a forgalom.

A döntés 740 munkavállalót érint, őket mind átirányítják más településekre. A takarékoskodási intézkedések miatt nem lesznek elbocsátások. Ez kifejezetten igaz a budapesti munkavállalókra is – emelte ki Simon Csilla, a Magyar Posta megbízott igazgatója. 

A Magyar Posta azóta közzétette, hogy pontosan mely településeken mely hivatalokat zárják be. A teljes lista ezen a linken keresztül érhető el.

Az állami vállalat közlése szerint azokon a településeken, ahol több szolgáltatóhely működik (101 település), ott a fennmaradó szolgáltatóhelyek megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják az ügyfeleket, míg azokon a településeken, ahol nincs másik nyitva tartó posta (109 település), a szolgáltatások mobilposta segítségével lesznek elérhetők.

Több okmányiroda is bezár majd

Novembertől a kormányablakok nyitvatartása is megváltozik, ráadásul több okmányiroda és kormányablak is bezár majd az energiaválság miatt.

A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján november elejétől március közepéig szünetel az ügyfélfogadás a kisebb forgalmú okmányirodákban és kormányablakokban.

Ettől függetlenül minden járásban és fővárosi kerületben legalább egy kormányablak nyitva tart. Az ideiglenesen bezáró hivatalok munkatársai a közigazgatás más szervezeti egységeiben dolgoznak.

(Borítókép: Nagy Tamás/Index)

 

Rovatok