Index Vakbarát Hírportál

„Egyszerűen vétek bezárni az ötezer embert kiszolgáló postát” – fájlalják a szolgáltatás hiányát

2022. október 31., hétfő 14:27

Számos kistelepülésen nehezíti meg a lakosság életét a posta bezárása, főleg az idősek számára lesz nehezebb alternatívát találni. November közepétől Szegeden tizenegy, Debrecenben tíz hivatal zárja be kapuit.

Az energiatakarékossági intézkedések miatt országosan 366 helyen lesznek zárva ideiglenesen a posták. Az erről megjelent részletes beszámolónkat ide kattintva érheti el.

Mint megírtuk, november 12-től országosan 366 helyen ideiglenesen szünetelni fog a postai szolgáltatás, illetve háromszáz munkatársuktól válnak meg. Az intézkedés 210 települést érint. Jelenleg 2596 posta üzemel, a jogszabályi kötelezettség 1600 helyet ír elő. A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján november elejétől március közepéig szünetel az ügyfélfogadás a kisebb forgalmú okmányirodákban és kormányablakokban is.

Az ATV riportjából kiderült, hogy a Zala megyei Bánokszentgyörgyön november közepétől csak mobil postai szolgáltatás működik majd. A kis zalai falu lakói főként idősek, akiknek komoly gondot okoz az eddig megszokott szolgáltatás megszűnése.

Az emberek csak ide jártak feladni a leveleiket, itt vették fel a pénzüket, ide jártak még lottózni is, tehát nem lesz egyszerű az itt lakó embereknek, és ez nem csak Bánokszentgyörgy problémája. Ez Várföldéé, Oltárcé

– ismertette Baumgartner László, Bánokszentgyörgy polgármestere.

A falusiak kénytelenek nagy utat megtenni a postáig

Nagykanizsán a hatból négy hivatalt zárnak be átmenetileg. A helyi önkormányzat szerint a külső területeken élők kerülnek így hátrányba.

Nagykanizsán például a kiskanizsai postát bezárni, amely ötezer embert szolgált ki, egyszerűen vétek. Tehát lehet, hogy vannak olyan posták, amiket érdemes, de nem biztos, hogy mindegyik olyan, ami a bezárandó posták között van

– véli Horváth Jácint, a DK helyi önkormányzati képviselője.

Debrecenben tíz postahivatallal kevesebb működik november közepétől, amelyek közül az egyik a bánki posta. A helyiek elmondása szerint nagyon fog hiányozni a hivatal. Balassagyarmaton is a külső területen élők sínylik meg leginkább a szolgáltatás megszűnését, mert oda-vissza négy kilométert kell megtenniük a legközelebbi postáig ügyeik intézéséhez.

Átgondolták-e, hogy ez a rengeteg idős ember a városba fog lejárni, ahol a város 15 ezer lakosából a háromnegyed része a postán fog tolongani?

– vetette fel Győri János önkormányzati képviselő.

(Borítókép: Honéczy Barnabás / MTI)

Rovatok