Index Vakbarát Hírportál

Megéri várni a lakáshitellel

2022. november 6., vasárnap 06:46

Tavalyhoz képest feleannyian vettek fel lakáshitelt, ami így is kétszer annyiba került, mint korábban. Pénzügyi szakértők úgy vélik, nemcsak hogy elmúlt a több mint 100 milliárdos hitelfolyósítás, hanem lesz ez még rosszabb is.

A felvehető hitelek költségei egyszerre drágultak hihetetlen mértékben az új építésű lakások áraival, ami fenekestől felforgatja az ingatlanpiacot. Az elmúlt hónapokban a felvett új lakáshitelek értéke bezuhant, egy hónap alatt összesen 80 milliárd forintnyi lakáskölcsön-szerződést kötöttek, ami drasztikus csökkenés – mondta az ATV pénzügyi szakértőkre hivatkozva.

A szakértők szinte biztosak abban, hogy ez még nem „a gödör alja”, mivel októberre minden olyan tényező romlott, ami kihat a lakáshitelezésre.

Érdemes várni a kedvezőbb kamatfeltételekre

Erdősi Éva, a Hitelsikerek.hu szakértője azt javasolja azoknak, akik hitelt vennének fel, hogy számolják ki, a jövedelmük hány százalékát tudják törlesztésre fordítani.

A lakáshitelpiac bezuhanása hosszú távú láncreakciót eredményez, és a következmények messzire vezetnek.

„Egyre kevesebben jutnak hozzá a megfelelő hitelekhez, ami az ingatlanok piacán is változást fog hozni” – mondta Erdősi Éva. Szerinte ez mindig egy elhúzódó folyamat, hiszen ha ma emelkedik a kamat, akkor is holnaptól még felvesszük a hitelt.

A szakértők azt javasolják azoknak, akik most akarnak ingatlant vásárolni, hogy ha tehetik, inkább várjanak, mert később kedvezőbbek lehetnek a kamatfeltételek.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok