Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak ugrott a jobb- és baloldal a sajtószabadság dolgában

2022. november 6., vasárnap 12:23

Nyílt levelet írt szombaton a Miniszterelnökség politikai államtitkára Baranyi Krisztinának. Most megérkezett Ferencváros polgármesterének válasza. Emellett nagyjából 10-15 közszereplő már kifejtette a véleményét a kérdéssel kapcsolatosan.

Fürjes Balázs szerint sérült a vélemény- és szólásszabadság, amikor a ferencvárosi polgármester egy nyilvános televíziós műsorban nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának. A Miniszterelnökség politikai államtitkára kiemelte: Baranyi Krisztina progresszív baloldali, míg ő nemzeti szabadelvű politikus, bennük mégis mindig megvolt a kölcsönös nyitottság és előítélet-mentesség ahhoz, hogy a budapestiek érdekében a konkrét ügyekben együtt keressenek megoldásokat.

Éppen ezért értetlenül állok azelőtt, hogy Ön egy kormánykritikus televízió, az ATV stúdiójában, ahol egyébként gyakori vendég, nem volt hajlandó válaszolni a három, Önt kérdező riporter közül a Pesti Srácok újságírójának kérdésére. Sőt, a kérdező lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát, és kérdőre vonta a televíziót, hogy az hogy engedhet be »olyan embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van«

– írta Fürjes Balázs a nyílt levelében, amire vasárnap meg is érkezett Baranyi Krisztinától egy hosszú válasz, amit a Facebook-oldalán tett közzé. Ebben a polgármester azzal kezdi, hogy a „vélemény- és szólásszabadság korlátozásának vádját őszintén szólva egyáltalán nem értem: senkit nem akadályoztam meg véleményének artikulálásában, erre nem is lett volna lehetőségem”. A polgármester úgy érzi, hogy ellentétben azzal, amit az államtitkár mond, éppen megvédte a sajtószabadságot.

A kormánypárti nyilvánosságban különösen elterjedt nézet, hogy minden sajtótermék valamelyik politikai erőhöz tartozik, valójában mindegyik a politikai küzdelem eszköze. Akadnak jobbak és rosszabbak, de ténylegesen független egy sem

– fogalmazott Baranyi Krisztina, aki posztjában hozzátette, hogy „az MTVA helyett közszolgálati tevékenységet is folytató, leginkább talán liberálisnak mondható Telex vagy 444, a jobboldali Magyar Hang vagy Válasz Online, a progresszív baloldali Partizán vagy Mérce, az óvatosan kiegyensúlyozott RTL Klub, a HVG, a 24.hu, a Magyar Narancs és más lapok, oldalak is mind a szabad sajtó képviselői”. A polgármester szerint a szabad sajtó lehetőségei 2010 óta drámaian szűkülnek. A független oldalak, szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, de még azért léteznek.

Megmondta, kik számítanak újságíróknak

Ferencváros polgármestere Fürjes Balázsnak írt levelében úgy fogalmaz a kormánypárti sajtótermékek munkatársairól, hogy „ők nem újságírók, a munkájuk eredménye nem sajtó. A szabad sajtót szétverő propagandaoldalak minősített esetei a szennyoldalak. Ezek jellemzője, hogy elsődleges tevékenységük az egyszerű uszítás. Xenofób, rasszista vagy rasszizmusba hajló agitáció mellett minden alapot nélkülöző hazugságok terjesztésével vesznek részt politikai lejáratókampányokban”.

Az ötvenhatosokat meggyalázó névbitorlással Pesti Srácoknak nevezett oldal a szennymédia iskolapéldája. Olyan iskolapélda, amely jó ideje minden évben második az elveszített helyreigazítási pereket tekintve, csak az Origo előzi meg őket. Nem beszélve az elveszített személyiségi jogi, rágalmazási, becsületsértési ügyekről

– fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: kifejezetten meglepi, hogy Fürjes Balázs, akit mértéktartó politikusnak ismert, éppen a „szennymédia” védelmében emel szót.

A polgármester szerint a sajtószabadság veszélyben van, szerinte az újságíróknak egyre nehezebb dolguk van, „de ezt nem a kormány megrendelésére fröcsögő és alaptalan rágalmakkal vagdalkozó ufológusok kiszolgálásával orvosolhatjuk, hanem azzal, ha sajtónak a sajtót tekintjük”.

Ezért felkéri Fürjes Balázst, hogy a gyümölcsöző együttműködésüket terjesszék ki a sajtószabadság védelmére is.

Baranyi Krisztina vállalja, hogy bármelyik médium kérdésére válaszol, amelyik „érdemi kérdéseket tesz fel Orbán Viktornak a putyinista Oroszországgal kialakított viszonyáról, a pedagógusok követeléseiről és helyzetéről vagy a tervezett Fudan-beruházás indokoltságáról”. A polgármester szerint aki ezekkel a mindannyiunk számára meghatározó kérdésekkel szembesíti a kormányfőt, az tudja bizonyítani, hogy újságíró.

A fent említettek miatt Baranyi Krisztina azt kéri az államtitkártól, hogy csatlakozzon hozzá, és csak olyan orgánumokat kezeljenek sajtóként, amelyek „a fenti témákban kérdéseket tesznek fel az ország legnagyobb közhatalmú szereplőjének, a miniszterelnöknek”, hiszen szerinte jól látható, hogy 2022-ben Magyarországon, az egymással gyakorlatilag szóba sem álló szekértáborok, politikusok világában most kivételes lehetőség adódik előttünk.

Mindenki mondja a magáét

Fürjes Balázs levelére Ónody-Molnár Dóra újságíró is reagált, aki felhívta a figyelmet arra, hogy „vezető fideszes politikusok napi gyakorlata nem válaszolni a sajtó megkeresésére”. Kiemelte Novák Katalint, akit számtalanszor keresett, hogy nyilatkozzon.

Az eredmény: nagy büdös semmi. De ott van Csák János miniszter, akit kinevezése óta számtalanszor megkerestem, hiszen ő felel több százezer fiatal felsőoktatási tanulmányaiért. Abból a minisztériumból még egyszer sem válaszolt nekem soha senki, úgy, hogy 16 éve dolgozom oktatási szakújságíróként is. Elég röhejes fideszes politikustól azt olvasni, hogy »ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket«. Ezt a posztot kár volt megírni

– fogalmazott az újságíró.

Baranyi Krisztina ATV-s szereplésére eddig többek között Molnár Áron NoÁR, Huth Gergely, Fürjes Balázs, Szabó Tímea, Vágó István, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség, Pápai Gábor, Hadházy Ákos, Gulyás Balázs is reagált.

(Borítókép: Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina. Fotó: Trenka Attila / Szollár Zsófi / Index)

Rovatok