Index Vakbarát Hírportál

Ezen spórolnak most a legjobban a magyarok

2022. november 9., szerda 06:06

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége már rákényszerül kiadásai visszafogására. Az éttermi étkezésekről mondanak le legnagyobb arányban, de a felújításokat is sokan halasztják. Aki tud, az pedig már a fűtésen is spórol a korábbiakhoz képest 1-2 fokot.

Az általános drágulás az élet minden területén megmutatkozik, és ez a jövedelmi viszonyoktól függetlenül valamennyi társadalmi csoport tagjait arra ösztönzi, hogy racionalizálják kiadásaikat – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív felmérésből. 

A magyar lakosság 60 százaléka válaszolta azt, hogy a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontosnak tartja a megtakarítások értékállóságának megőrzését. Húsz százalékuk eddig erre nem fordított nagy figyelmet, 30 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, amellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből – összegezte az MTI. 

A megtakarításoknál a biztonsági és a likviditási szempontok szintén fontosak a válaszadók számára. A felmérésben részt vevők 49 százaléka sorolta előre a kockázatkerülést, 37 százalékuk pedig nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

Az éttermi étkezés egyre inkább luxus

A válaszadók a mindennapokban a kiadások visszafogásával reagálnak a magas árakra. A felmérés során 87 százalék nyilatkozta azt, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban takarékoskodott, mint korábban, a gyermekes családoknak 92 százaléka tette ugyanezt.

A megkérdezettek 72 százaléka élelmiszer-vásárláskor és az otthoni energiafelhasználásban is igyekszik visszafogni a kiadásokat. Hatvan százalékuk lemondott az éttermi étkezésekről, 55 százalékuk a kultúrára, szórakozásra szánt összegeket csökkenti, és sokan mellőzik szakemberek igénybevételét az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál.    

Az egyik vezető megtakarítási terület a fűtés visszafogása: a megkérdezett emberek 50 százaléka válaszolta, hogy 20-21 Celsius-fokos szobahőmérsékletet, egyharmaduk 22 fok fölötti, míg 18 százalékuk 19 fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet állított be otthonában.

A kutatást a Groupama Biztosító megbízásából az NRC Omnibusz végezte ezer, 18 és 65 év közötti korú felnőtt lakos megkérdezésével október 3–12. között.

(Borítókép: Hauke-Christian Dittrich / picture alliance via Getty Images)

Rovatok