Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Brüsszel: közeleg a megegyezés az Európai Bizottság és a kormány között?

2022. november 11., péntek 20:51

A vitás pontok nagyrészt az igazságszolgáltatás függetlensége körül voltak – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő európai bizottsági tisztviselő, aki hozzátette, hogy a magyar kormánnyal a véglegesítés felé haladnak a tárgyalások az uniós pénzek körül.

„A magyarok elfogadták a bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének mérföldkövéről. Ez nem a tárgyalások vége, de ez egy jelentős lépés” – nyilatkozta a Reutersnek egy névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselő, aki hozzátette: „Nem tudom megerősíteni, hogy az összes tárgyalást befejeztük a helyreállítási programról, de a véglegesítés felé haladunk. A vitás pontok nagyrészt az igazságszolgáltatás függetlensége körül voltak.”

BRÜSSZELBEN a NOVEMBER 22-I ÜLÉSeN TÁRGYALJák A MAGYAR TELJESÍTÉSEKET.

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter legutóbbi nyilatkozatában megerősítette, az EB már novemberben meghozhatja azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a Magyarországnak járó források jövőre megnyíljanak. 

A jelenlegi euróárfolyamon számolva a tervek szerint 2023-ban 560-561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra – jegyezte meg a miniszter.

Jelentős pénzekről van szó

Navracsics Tibor nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésére.

Ebből az összegből tízezer milliárd forintot a területfejlesztési, négyezer milliárdot pedig a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki.

Kiemelte, hogy a támogatással és hitelkonstrukcióval együtt hatezer milliárd forint a helyreállítási alap értéke, melynek első részletéhez már jövőre hozzáférhet Magyarország a partnerségi megállapodás aláírásával.

(Borítókép: Orbán Viktor 2018-ban. Fotó: Bernd von Jutrczenka / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok