Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Minden esély megvan arra, hogy még idén megállapodás szülessen

2022. november 11., péntek 07:59

Navracsics Tibor szerint a szankciók árát az uniós polgárok fizetik meg.

Minden esély megvan arra, hogy még ez év végéig Magyarország megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához szükséges partnerségi megállapodásokat az Európai Bizottsággal – jelentette ki Kiskunhalason egy lakossági fórumon Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Megnyílhatnak a források

Navracsics Tibor szerint az Európai Bizottság már novemberben meghozhatja azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a Magyarországnak járó források jövőre megnyíljanak – írja a baon.hu. 

A jelenlegi euróárfolyamon számolva a tervek szerint 2023-ban 560-561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra – jegyezte meg a miniszter.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésére, ebből az összegből tízezermilliárd forintot a területfejlesztési, négyezermilliárdot pedig a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki. Hozzátette: a támogatással és hitelkonstrukcióval együtt hatezermilliárd forint a helyreállítási alap értéke, melynek első részletéhez már jövőre hozzáférhet Magyarország a partnerségi megállapodás aláírásával.

Energiaforrások feltárása

Az elkövetkezendő öt-tíz év legfontosabb kérdésének a hazai energiaforrások feltárását nevezte a politikus, ugyanis szerinte Magyarország számára jelen pillanatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kizárólag Oroszországból kapja a gázt.

A gázalapú energiaszolgáltatásról át kell térnünk egy sokszínűbb, a megújuló energiákat is és más energiaforrásokat is magában foglaló energiaellátásra

– tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: most, amikor már ennyire drága és bizonytalan is, hogy jön, vagy nem jön a gáz, felértékelődik minden olyan energiaforrás, ami kiválthatja az Oroszországtól való egyoldalú függőséget. 

A miniszter szerint fontos, hogy elinduljon egy olyan koncepcionális munka, amelynek keretében feltérképezik az energiaforrásokat, megjelölik a felelhető helyeket, és hogy milyen befektetések szükségesek ahhoz, hogy ki tudják termelni.

Az európai uniós szankciókról szólva elmondta, hogy egyelőre Európára, és benne Magyarországra nézve nagyobb károkat okozott, mint Oroszország számára. Hozzátette, a jelenlegi szankciós politika miatt a megugró energiaárakat és az abból következő inflációt az uniós országok, köztük Magyarország polgárai fizetik meg, ami elfogadhatatlan.

Rovatok