Index Vakbarát Hírportál

Ismét olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

2022. november 18., péntek 12:45

A benzin és a gázolaj beszerzési ára is olcsóbb lett péntektől, mindkét üzemanyag ára bruttó 10-10 forinttal csökken.

Tovább csökkentek pénteken a magyarországi üzemanyagárak. A mostani árváltozás a benzin és a gázolaj esetében is ugyanakkora, mivel mindkettő bruttó 10-10 forinttal lesz olcsóbb literenként – írja a holtankoljak.hu.

A portál ismertetése szerint a 480 forintos hatósági árak mellett az alábbi piaci árak szerint tankolhatunk:

Legutóbb szerdán változott az üzemanyagok beszerzési ára. A benzin akkor bruttó 20, a gázolaj bruttó 30 forinttal lett olcsóbb.

Több benzinkúton nem lesz üzemanyag, megszólalt a Mol

Az Index is beszámolt arról, hogy a Mol levélben tájékoztatta több hazai benzinkút üzemeltetőjét arról, miszerint a november 21-ével kezdődő héten nem tud biztosítani a számukra sem benzint, sem pedig dízelt.

A vállalat a levélben azt írta, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani. Az Index megtudta, hogy a döntés 258 céget érinthet, amelyek összesen 4-500 benzinkutat birtokolnak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott: „Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás, és folyamatos üzemanyaghiány alakult ki.”

Arról is beszélt, hogy a szövetség számításai szerint kőolajból 30 napra elegendő tartalék van, míg gázolajból és benzinből 34 napig tart ki a meglévő mennyiség.

Jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok

– mondta, majd hozzátette: nem tudják értékelni, hogy egy piaci szegmenst kizárnak egy intézkedéssel.

A Mol lapunkat arról is tájékoztatta, hogy a korlátozás hátterében több tényező is szerepet játszik, a cég összesen négy okot emelt ki. 

„Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy országszerte biztosítani tudjunk üzemanyagot” – közölte a Mol megkeresésünkre, hozzátéve, hogy az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi.

Ezek közé tartozik, hogy a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba.

Jelenleg a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel

– fogalmazott az Indexnek a vállalat.

„A vevőink ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyag-tartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat” – tették hozzá.

Az orosz tüzérségi találat után megsérült Barátság kőolajvezetékről elárulták, hogy rövid idő alatt sikerült megjavítani az áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden olyan szereplőtől, aki érintett a magyarországi ellátásbiztonságban.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok