Index Vakbarát Hírportál

Hiába a hatósági ár, jóval többet fizetnek az emberek a tűzifáért

2022. november 19., szombat 08:52

A hatósági áras tűzifa iránti kereslet csökkent Somogyban, miután az eddig megrendelt mennyiség 65 százalékát már kiszállította a Sefag Zrt. Kiderült, hogy a maximált árú tűzifáért az ígért egységes összegnél jóval többet kell fizetni, és ráadásul a csalók is próbálják kihasználni a tűzifa iránti nagy keresletet.

Szeptemberben indult a kormány által meghirdetett tűzifaprogram, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként tíz köbméter tűzifa egységes, maximált áron megvásárolható. A program keretében a hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként a keménylombos esetében 30 ezer forint, a lágylombosnál 19 ezer forint, a fenyőnél szintén 19 ezer forint.

Mire a fa eljut a házhoz, jóval többe kerül. A fuvart nekem kell fizetni, rönköt kaptam, ráadásul nem akármilyen, hanem darus autót kell fogadni a szállításhoz, ez megdrágítja a tüzelőt

– mondta egy somogyi tűzifavásárló, Kis László.

A kezdeti felfokozott érdeklődés részben alábbhagyott, de a korábban szokásos tűzifa-értékesítésnél még jelenleg is magasabb az igény. Az őszi fakitermelések tovább folytatódnak, az igények kiszolgálása megfelelő ütemben zajlik – közölte a Sefag Zrt. sajtószolgálata a sonline.hu szerint. Leszögezték, hogy a helyi igények kielégítése nem okoz problémát.

Somogy megyében eddig 1800 lakossági fogyasztó fizetett be maximált árú tűzifára, összesen mintegy 13 ezer köbméter mennyiségre, és ennek 65 százalékát már átadták. Az igények azonban továbbra is érkeznek, ezeket is regisztrálják. Ugyanakkor elindult a települési önkormányzatok számára a szociálistűzifa-programban megjelölt mennyiségek kiszállítása is, amely a Sefag Zrt.-nél nagyságrendileg 15–16 ezer köbméter tűzifát jelent az idei fűtési szezonban.

Minimum 10 köbméter rendelhető, sokan nem bírnak el annyival

A kaposvári tűzifa-kereskedők még mindig nem kaptak árut az állami erdőgazdaságoktól, mert az állami erdészetek elsősorban a lakossági fogyasztókat kötelesek kiszolgálni. Így az egyik kaposvári fakereskedő kénytelen volt jóval messzebbről, Marcali környéki magánerdőkből megvenni a tűzifát, de ennek árát a szállítási költség megdrágította, és ezt a vevői is megérezték.

A fakereskedőknél még sok takarékoskodó, illetve nyugdíjas vevő érdeklődik, akik csupán egy-két köbméter tűzifát szeretnének vásárolni, jóval kevesebbet a hatósági áras tűzifa minimum mennyiségénél. Ők nehezebben jutnak fához, és kénytelenek a hirdetéseket böngészni, ami veszélyes, ha az ember pénzét szeretné biztonságban tudni.

Hamis hirdetések

Közösségi oldalakon terjednek a szélhámosok hamis tűzifahirdetései, akik rossz minőségű fát – vagy egyáltalán semmit – próbálnak jó pénzért rásózni a gyanútlan vevőkre. Valós cégek adataival és képeivel hirdették szolgáltatásaikat, a jelentkezőktől előre utalással kérték a vételárat, majd a megállapodás rájuk vonatkozó részét nem teljesítették. Ezen kívül az illegálisan értékesítő árusok úgy is átverik az embereket, hogy kevesebb árut szállítanak ki, mint amennyiben eredetileg megállapodtak.

Egy kaposvári fakereskedő is arról számolt be, hogy a nevében is szállítottak ki árut, majd a megrendelő reklamált, hogy vizes fát, ágvégeket, gyümölcsfát kapott. Ekkor derült ki, hogy a valódi fakereskedőhöz semmi közük a szélhámosoknak. 

Korábbi cikkünkben arról is olvashatnak, hogy nem ajánlott igénybe venni a „dudálós faárusok” szolgáltatásait. A trükkös kereskedők számos átverési szokással élnek, így például a dupla plató vagy éppen az emelt plató használatával.

(Borítókép:  Oláh Tibor / MTI)

Rovatok