Index Vakbarát Hírportál

Frissítette listáját az FBSZ, még több kút küzd ellátási problémával

2022. november 20., vasárnap 21:19

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) egy újabb listát juttatott el az Indexhez arról, hogy mely települések kis benzinkútjain fogyhat el az üzemanyag.

A napokban derült ki, hogy a Mol számos kis benzinkútnak átmenetileg nem fog üzemanyagot szállítani. A korlátozás azokat a kutakat érinti, amelyekkel szemben a nagyvállalatnak nincs kiszolgálása kötelezettsége. Mint azt a közleményükben is leírták:

Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy továbbra is el tudjuk látni az autósokat. Az üzemanyag iránti kereslet továbbra is kimagasló, így – annak érdekében, hogy az ország minden pontján tudjunk üzemanyagot biztosítani – átmenetileg felfüggesztettük bizonyos kis kutak, a viszonteladó ügyfeleink egy részének kiszolgálását. Az érintett 194 viszonteladóval szemben a Molnak kiszolgálási kötelezettsége nincs, de a hatósági ár életbelépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Ez az ügyfélkör az összes hazai töltőállomás 10 százalékát teszi ki, a Moltól pedig szeptemberben a magyar viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének a 2,5 százalékát vásárolta meg. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket.

A Független Benzinkutak Szövetsége szombaton  már kiadott egy listát arról , hogy mely településeik kútjain lehet hiány emiatt. Ehhez képest szerkesztőségünknek nemrég egy frissített listát küldtek el, amelyre rengeteg új település neve felkerült.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezeken a településeken nem az összes benzinkúton lesz hiány, csak egyes kutakon, másutt zavartalan maradt az ellátás.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott listán az alábbi települések (és budapesti kerületek) neve szerepel: 

A Mol korábban 194 olyan viszonteladóról írt, amellyel szemben nincs kiszolgálási kötelezettsége. Egyes benzinkutakon már most is korlátozzák azt, hogy mennyit árulnak a hatósági áras üzemanyagból. 

(Borítókép: Michael M. Santiago / Getty Images Hungary)

Rovatok