Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyit drágultak az albérletek, és mekkora a különbség a városok között

2022. november 21., hétfő 11:07

Mindössze 0,1 százalékkal nőttek októberben a lakbérek az országos albérletpiacon, és Budapesten is csak 0,5 százalékkal emelkedtek. Mindkét változás lényegében stagnálásnak felel meg, bár éves szinten 20 százalék feletti drágulásról van szó. A két és fél évvel ezelőtti csúcsértékekhez képest az országos bérleti díjak reálértékben 10 százalékkal csökkentek, Budapesten pedig 12 százalékos a csökkenés. A novemberi kínálatot nézve pedig az látszik, hogy a fővárosban továbbra is 200 ezer forint az átlagos bérleti díj. A megyeszékhelyek listáját a Debrecen, Győr és Veszprém alkotta trió vezeti 150 ezres bérleti díjjal.

Szinten maradtak az országos átlagos bérleti díjak, és Budapesten sem történt jelentős változás októberben. Havi összevetésben már második hónapja mutatnak stagnálást lakbérek a KSH-ingatlan.com szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzése szerint. A november közepi kínálatban szereplő átlagos bérleti díjak szintén stagnálásra, egyben arra utalnak, hogy véget ért az albérletpiaci drágulás.

Októberben az országos átlagos bérleti díjak 0,1 százalékkal emelkedtek szeptemberhez képest, Budapesten pedig 0,5 százalékos emelkedés történt, ami gyakorlatilag stagnálást jelent.

A friss adatokból az látszik, hogy havi összevetésben már második hónapja lényegében szinten vannak a bérleti díjak, tehát az augusztus előtt látott tempós drágulás megszakadt. Éves összevetésben azonban az országos átlagos lakbérek 22 százalékkal, a fővárosban pedig 23 százalékkal haladták meg a 2021. októberi szintet

– mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az inflációs hatást is figyelembe véve az látszik, hogy az idén októberi lakbérek reálértéken az országos piacon 10 százalékkal, a fővárosin pedig 12 százalékkal maradtak el a 2020 januárjában mért rekordértékektől. A lakbéreknél látható jelenség összhangban van az eladó lakások terén tapasztalt trendekkel. Idén őszig ugyanis rendkívüli tempóban dolgozták le a bérleti díjak a koronavírus-járvány okozta csökkenést. Azóta viszont megtorpantak az albérletárak, és jelentősebb változás ezen a téren a következő hónapokban sem várható.

A legolcsóbb budapesti városrészben átlagosan 140 ezer forint a lakbér

November közepén összesen több mint 12 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetésből válogathattak a bérlők, ez 1 százalékkal haladja meg az októberi szintet. A budapesti kerületeket, valamint a megyeszékhelyeket jellemző novemberi átlagos bérleti díjak megerősítik a szeptemberi, októberi trendeket, azaz nem nőttek az átlagos bérleti díjak. A legnépszerűbb kerületek közé tartozó XI. és XIII. kerületet 210 és 195 ezer forintos lakbér jellemezte, a legolcsóbb városrész a XXI. kerület, ahol 140 ezer forint a bérleti díj.

A megyeszékhelyek kínálatát nézve kiderül, hogy Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj november közepén. Utánuk jön Székesfehérvár és Tatabánya 140-140 ezer, valamint Szombathely 135 ezer forintos összeggel. A legolcsóbb megyeszékhelyek táborába sorolható Miskolc, Szekszárd, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbiakban 80–99 ezer forintért kínálják az albérleteket.

A megyeszékhelyeken az átlag 120 ezer forint. Békéscsaba 90 ezer forintos összeggel a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen 150-150 ezer forinttal pedig a legdrágább.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok