Index Vakbarát Hírportál

Kihűlnek a lakások, de Rómában csak napi négy órát fűthetnek

2022. november 21., hétfő 13:37

Rómában az olasz hatóságok frissen bejelentett döntése szerint hétfőtől december elsejéig napi négy órán át fűthetők a lakások, utána az időjárás függvényében emelhetik a fűtési órák számát, amely azonban nem haladhatja meg a napi tizenegy órát. A lakóközösségek maguk dönthették el, hogy ez a napi négy óra mikor legyen. A fűtési szezon a fővárosban április 7-ig tart.

A fűtési szezon az idén a megszokotthoz képest egy héttel később indult el az energiatakarékosság jegyében. A hirtelen megérkezett ősz miatt ugyan Roberto Gualtieri római főpolgármester már korábban engedélyezte a fűtést, de kevesen éltek a lehetőséggel, mert a lakóközösségeknek külön kell fizetniük a kazánok többszöri újraprogramozásáért.

Olaszországot öt különböző fűtési zónára osztották fel az adott területek hőmérsékleti átlaga szerint. Az Alpokban és az Appenninek lakott területein már október második felétől fűthetnek korlátozások nélkül. Az északi tartományokban október utolsó hetében indult el a fűtés, Közép-Olaszországban mostantól, a déli szigeteken pedig december 8-a lesz az első fűtési nap. Szicíliában azonban vannak olyan helyek, ahol már elindult a fűtés, mert a település legalább ezerméteres magasságban található.

Róma az úgynevezett D zónához tartozik: a hőmérséklet napközben még 15 fok feletti, éjszaka azonban tíz fok alá süllyed.

Éjszaka kihűlnek a lakások

A lakások a nyári hőség elleni védelemre vannak kialakítva, a jelenlegi napi négyórás fűtés nem elegendő az otthonok felmelegítésére, főleg ott, ahol nincs szigetelt ablak, valamint a padlók kőborításúak.

A főváros oktatási intézményeiben és szállodáiban az MTI szerint már október utolsó hetétől fűtenek, a közhivatalokban szükség esetén csak mostantól. A kormány adatai szerint február óta már csaknem ötmillió család kapott rezsitámogatást, és további hatszázezer család vár igénylésének teljesítésére. A támogatások bejelentése előtt október elején 14 olasz városban egyszerre rendeztek tömeges tiltakozást a magas számlák ellen.

Róma egyik legnépesebb kerületének, a tizenharmadiknak az önkormányzata egyszeri ötszáz eurós támogatást nyújt a villany- és gázszámlák kifizetésére, amit eddig már több mint 370 ezer háztartás kérelmezett. Az összeg egy kétgyermekes család esetében körülbelül kéthavi rezsiköltség fedezésére elegendő.

A Mario Draghi vezette kormány február és szeptember között a költségvetésből csaknem 50 milliárd eurót szánt a családok és vállalkozások segítésére a megnövekedett energiaköltségekkel szemben, a Giorgia Meloni vezette új kormány első intézkedése további több mint kilencmilliárd euró elkülönítése volt ugyanerre.

Jövőre bizonytalan az energiaellátás

Ezen a télen még biztosítani lehet Olaszország energiaszükségleteit, de 2023 aggodalomra ad okot – jelentette ki hétfőn Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter a milánói Palazzo delle Stelline-ban megrendezett Direzione Nord rendezvényen.

Hozzátette, az orosz gázszállítások híján a nyár folyamán kell felépítenie Olaszországnak a tartalékokat, feltöltenie a tárolókat, és a következő télre is fel kell készülni. Meg kell vizsgálni azt is, hogy az európai ársapka milyen hatást gyakorol a gázárakra.

A miniszter bejelentette azt is, hogy még hétfőn a kabinet elé terjeszti a megújuló energiára vonatkozó nemzeti árplafonjavaslatot. A megújuló forrásból származó energia árát is maximálnák, hogy ez se jelentsen túlzott költséget a termelésben.

(Borítókép: Lakóházak Róma belvárosában 2016. május 16-án. Fotó: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok