Index Vakbarát Hírportál

Fattyúnak nevezte az olasz miniszterelnököt, bíróság elé állították a maffiaellenes írót

2022. november 16., szerda 18:29

Roberto Saviano, Olaszország legismertebb maffiaellenes írója és vezető emberi jogi aktivistája kedden rágalmazás miatt bíróság elé állt, mert fattyúnak nevezte Giorgia Meloni miniszterelnököt.

Ha elítélik, Roberto Saviano akár három év börtönbüntetésre is számíthat, de az olasz jogrendszer szerint valószínűbb a legalább 500 euró körüli pénzbüntetés vagy a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása.

„Megvédem a hatalom kritikájának jogosságát, még akkor is, ha az kemény” – írta a 43 éves férfi a Reutersnek, mielőtt megjelent volna a római bíróság előtt.

Giorgia Meloni egy 2020. decemberi tévéinterjút követően perelte be Savianót, miután őt és jobboldali szövetségesét, Matteo Salvinit a bevándorlókat mentő civil szervezetek elleni támadásaik miatt bírálta.

Saviano azután kritizálta az olasz miniszterelnököt, hogy látta a spanyol Open Arms civil szervezet tengeri mentéséről készült felvételeket, amelyeken egy hat hónapos guineai csecsemő meghalt, mielőtt Olaszországba tudták volna szállítani. Giorgia Meloni, akinek az Olaszország Fivérei pártja akkor ellenzékben volt, jogi lépésekkel válaszolt a „sorozatosan gyűlölködő” Saviano ellen.

Több rágalmazási per indult ellene

A tárgyalást december 12-ére halasztották, miután a rövid nyitó meghallgatáson Matteo Salvini kérte, hogy felperesként vegyék jegyzőkönyvbe, ami azt jelenti, hogy kártérítést is nyerhet, ha Savianót bűnösnek találják. Az ügy a bevándorlókat mentő jótékonysági szervezetek és Olaszország új jobboldali kormánya közötti viták közepette zajlik.

A római hatóságok azzal vádolják a nem kormányzati szervezetek hajóit, hogy törvénytelenül járnak el, és a múlt héten megtagadták, hogy az egyik hajó kikössön Olaszországban, így az kénytelen volt Franciaországba hajózni, ami vitát váltott ki a francia kormánnyal.

Saviano, aki a 2006-ban megjelent Gomorra című, a nápolyi maffiáról szóló, film és tévésorozat formájában is feldolgozott, áttörést hozó könyve óta 24 órás rendőri védelem alatt él, nem bánta meg a Meloni elleni támadását.

„Miért kellene bocsánatot kérnem? Amiért megtettem a kötelességemet, hogy kritizáljam a hatalmat, ahogyan azt minden értelmiséginek tennie kell?” – mondta Roberto Saviano. A jobboldali politikusokkal gyakran összeütközésbe kerülő író hozzátette: két további rágalmazási perrel néz szembe, amelyekben Salvini mostani miniszterelnök-helyettessel és Gennaro Sangiuliano kulturális miniszterrel szállt szembe.

(Borítókép: Roberto Saviano (középen) 2022. november 15-én. Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP)

Rovatok