Index Vakbarát Hírportál

Az orosz gáz alkonya befutott Németország kikötőjébe

2022. november 23., szerda 14:49

Egy speciális hajó futott be szerdán a németországi Rügen sziget kikötőjébe. Az úszó LNG-terminál az első tagja annak a flottának, amely a várakozások szerint segíthet kiváltani az orosz gázt.

Megérkezett szerdán Németországba az első olyan hajó, amely képes a cseppfolyós gáz (LNG) földgázzá alakítására – közölte az MTI.

A Neptune nevű hajó szerda reggel érkezett meg a németországi Rügen sziget Mukland nevű kikötőjébe. Ez egy speciális hajó  hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (Floating Storage and Regasification Unit  FSRU) , amelynek révén gáz-halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

Az MTI közlése szerint a szükséges előkészületek után a hajót Mecklenburg-Elő-Pomeránia Lubmin nevű ipari kikötőjébe szállítják, ahol úszó LNG-terminálként fog működni.

Az orosz gáz kiváltója

Az LNG-től azt várják, hogy segít enyhíteni a függést az orosz gáztól. Az idei téli időszakra való európai gázfeltöltés sikeresen lezajlott. Az enyhe időjárásnak köszönhetően a gáztározók töltöttsége a meghatározott célszint fölött van. Ugyanakkor az Oroszországra kivetett szankciók miatt a következő évben az orosz gáz hiányában kell megtelíteni a tározókat. Ehhez a legkönnyebb út az LNG-import növelése

A 280 méteres Neptune nevű hajó a nagy-britanniai Walesből az Északi-tengeren keresztül, Dánia északi vizeit, a Balti-tengert érintve érkezett meg céljához.

A Deutsche Regas tájékoztatása szerint a lubmini terminál december 1-jére lesz üzemkész, még várnak az illetékes állami hivatal jóváhagyása.

Németország az orosz vezetékes gáz kiváltására és függésének csökkentésére több LNG-terminált is épít. Úszó terminálok állhatnak üzembe az alsó-szászországi Wilhelmshavenben és a schleswig-holsteini Brunsbüttelben is.

Ezt megelőzően, kedden adták át az első németországi tengeri kikötőt, ahol cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál működhet.

Wilhelmshafennél a németországi nagyberuházások átfutási idejéhez képest rendkívüli gyorsasággal, 194 nap alatt építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált.

A szövetségi kormány szervezésében energetikai vállalatok hét ilyen úszó LNG-terminált fejlesztenek.

A tervek szerint 2023 végére valamennyi működik majd. Kapacitásuk együttvéve meghaladja az évi 30 milliárd köbmétert. Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben, 2021-ben érkezett az Északi Áramlat 1 földgázvezetéken Oroszországból Németországba.

A beruházás menetrendje szerint az első LNG-tankerek 2023 januárban érkeznek Németországba – ismertette az MTI.

(Borítókép: A norvég lobogó alatt közlekedő Neptune 2022. november 23-án a németországi Sassnitz-ben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok