Index Vakbarát Hírportál

MNB-alelnök: Az infláció elleni küzdelem sikeres lesz

2022. november 24., csütörtök 12:03

Patai Mihály, a jegybank alelnöke a BÉT50 konferencián kijelentette: sikeres lesz az infláció elleni küzdelem. Korábban a KSH közölte, hogy októberben az elszálló élelmiszerárak húzták az inflációt, amely 21,1 százalékos volt.

A BÉT50 – a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra fókuszáló konferenciáján hozzátette, a szigorú monetáris politika harmóniába fog kerülni a szűkítő fiskális politikával. A gazdaságpolitika harmadik eleme, a jövedelempolitika pedig neutrális marad. Így az infláció elleni küzdelem sikeres lesz.

Arra kell felkészülni, hogy jövőre két számjegyű lesz az infláció, bonyolult év előtt állunk

– fogalmazott Patai Mihály, a jegybank elnöke az MTI szerint.

Lassulni fog az infláció a jóslatok szerint

Az eddigi drágulás mértékét mutatták a KSH friss adatai, melyek szerint októberben is az elszálló élelmiszerárak húzták az inflációt. A 10. havi infláció 21,1 százalékos volt. Ennyivel emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, míg szeptemberhez viszonyítva 2 százalékkal volt magasabb az infláció. Az élelmiszerárak egy év alatt átlagosan 40 százalékkal ugrottak meg. A tojás ára brutális mértékben, közel 90 százalékkal emelkedett.

Bár az infláció két számjegyű marad jövőre is, már látjuk az alagút végét. Mint arról beszámoltunk, a következő hónapokban még komoly mértékű drágulás várható. A 2023-as év kifejezetten nehéz lesz – 0 százalék vagy azalatti növekedés lesz, így technikai recesszió várható Európában és az USA-ban.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az uniós gazdaságokban az infláció kétharmadát az energia- és élelmiszerárak okozzák, ami felfelé mutató kockázat. A jegybank keddi előrejelzése szerint ez a hatás megmarad a következő hónapokban, de enyhülni fog az infláció.

A magyarországi infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben lassulhat

– mondta Virág Barnabás. A jegybank szerint az inflációs fordulat 2023 első negyedévében bekövetkezik, viszont lassú és elhúzódó lehet. A fogyasztóiár-index 2022-ben átlagosan 13,5–14,5 százalék között alakulhat az MNB becslése szerint. 

(Borítókép: Patai Mihály 2019. március 29-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok