Index Vakbarát Hírportál

Az elemzőket is meglepte az euróövezeti inflációs adat

2022. november 30., szerda 13:20

Az Eurostat szerdán közzétett előzetes becslése szerint az euróövezetben az infláció éves szinten 10 százalék volt novemberben. A novemberi jelentés meglepte az elemzőket, akik 10,4 százalékos fogyasztói árindexet jósoltak. Ez volt az első árcsökkenés az euróövezetben 17 hónapja.

Az energia és az élelmiszerek továbbra is magasan tartják az inflációt, de az előbbi esetében érezhetően csökkentek az árak. Az Eurostat adatai szerint a fogyasztói árindexben az energia ára 34,9 százalékkal szerepel, ami jelentős javulás az októberi 41,5 százalékhoz képest.

Az infláció a múlt hónapban a 10 százalékos határ fölé emelkedett, ami rávilágított a megélhetési válság súlyosságára az övezetben.

Az euróövezeti  infláció 0,6 százalékpontos esése 2021 júniusa óta az első csökkenés. Az infláció enyhülése az Egyesült Államokból származó hasonló adatok után következett be.

Tovább emelhet az EKB

Az alacsonyabb inflációs adatok a közelmúltbeli kamatemeléseket is tükrözhetik, és kisebb mértékű kamatemelést jelenthetnek a következő hónapokban. A hét elején azonban Christine Lagarde, az EKB elnöke az irányadó kamatláb további emelését helyezte kilátásba.

„Arra számítunk, hogy tovább emeljük a kamatlábakat a szükséges szintre annak biztosításához, hogy az infláció időben visszatérjen a 2 százalékos középtávú célunkhoz” – mondta az európai törvényhozóknak.

A központi bank idén már háromszor emelte a kamatokat, és várhatóan decemberben ismét emelni fog. Nagy a bizonytalanság azonban azzal kapcsolatban, hogy az EKB jövőre hány kamatemelést jelent be.

Egyes közgazdászok szerint szünetet kell tartani az emelésekben, hogy a reálgazdaság reagálhasson a magasabb kamatlábakra, míg mások szerint az infláció olyan magas szinten van, hogy további kamatemelésekre van szükség.

Az EKB szeptemberben úgy becsülte, hogy 2022-re az éves teljes infláció 8,1 százalékot, 2023-ra pedig 5,5 százalékot fog elérni. Ezeket az adatokat várhatóan felfelé módosítják, amikor a központi bank decemberben ülésezik.

Megrántotta a forintot az inflációs adat

Bár hazánkban az infláció két számjegyű marad jövőre is, már látjuk az alagút végét. A következő hónapokban még komoly mértékű drágulás várható, de jövő elejétől lassan, majd az év közepétől jelentősebben lassulhat az infláció Virág Barnabás, a jegybank elnöke szerint.

A forint is megérezte az euróövezeti inflációs döntés hatását – pár másodpercre jelentősen erősödött, de hamar el is kezdődött a visszagyengülés.  Jelenleg 407 körül jár a jegyzés az euróval szemben, ezzel 0,2 százalékot gyengült ma a forint.

Rovatok