Index Vakbarát Hírportál

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

2022. december 1., csütörtök 10:56

Miután zöld utat kapott fejlesztési elképzeléseire az Európai Bizottságtól, a kormány ismertette Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét. Ennek köszönhetően 2026-ig 2300 milliárd forint érkezik.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve a gazdaság ellenálló képességének, fenntarthatóságának és a zöld- és a digitális átmenettel kapcsolatos kihívásokra és lehetőségekre való felkészültségének a növelése – olvasható a palyazat.gov.hu kormányzati fejlesztéspolitikai portálon.

Félig tele a pohár?

A magyar kormány azt követően terítette a lapjait, hogy az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás folyósításának felfüggesztésére tett javaslatot. Ugyanakkor az 5,8 milliárd euró magyar számlákon való landolását sem szabad egyelőre készpénznek venni, van még ez irányú kötelezettsége a kormánynak.

A szakterületért tárca nélküli miniszterként felelős Navracsics Tibor az Index kérdésére azt felelte, hogy ha a brüsszeli megállapodás egy 100 méteres síkfutás, akkor már 90 méternél tartunk. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a helyreállítási terv már zöld utat kapott. 

Az Európai Bizottsággal való konstruktív tárgyalások során véglegesített magyar terv 2026-ig összesen 2300 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze.

A terv céljai között szerepel a 21. századi minőségi oktatás biztosítása, a hátrányosabb helyzetű települések és régiók fejlesztése, a gyermekvállalás támogatása, a felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme, a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása, az energiafüggetlenség és önállóság növelése, a körforgásos gazdaságra történő átállás biztosítása, a korszerű digitális technológiák alkalmazása és fejlesztése, valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése.

Fókuszban a klímavédelem és a digitalizáció

A kormány értékelése szerint a magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek, és minden területen megjelennek a klímavédelmi és a digitalizációs fejlesztések.

Ennek eredményeképpen a tervben foglalt intézkedések klímacélokhoz való hozzájárulásának mértéke 48,1 százalék, ami a digitalizációs cél tekintetében 29,8 százalék.

A magyar terv a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (Recovery and Resilience Facility: RRF) származó vissza nem térítendő forrásokat 9 komponens mentén használja fel.

A. DEMOGRÁFIA ÉS KÖZNEVELÉS

B. MAGASAN KÉPZETT, VERSENYKÉPES MUNKAERŐ

C. FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK

D. VÍZGAZDÁLKODÁS

E. FENNTARTHATÓ ZÖLDKÖZLEKEDÉS

F. ENERGETIKA (ZÖLDÁTÁLLÁS)

Reformok

Beruházások

G. ÁTÁLLÁS A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGRA

H. EGÉSZSÉGÜGY

I. ÁLLAM- ÉS KÖZIGAZGATÁS

Beruházások

Reformok többek között:

(Borítókép:  Michele Spatari / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok