Index Vakbarát Hírportál

Gáz van: rendületlenül gyengül a forint

2022. december 1., csütörtök 14:31

A piac valószínűleg még mindig emészti a Kormányinfó bejelentéseit, és a gázárak emelkedése is rányomja a bélyegét a magyar fizetőeszköz árfolyamára – már bőven átlépte a 410-es határt.

Ha százméteres síkfutás a brüsszeli megállapodás, akkor kilencven méternél tartunk – hangzott el a tegnapi Kormányinfón. A befektetőket nem győzhette meg a politikus bejelentése, ugyanis a forint azóta is kisebb megszakításokkal, de süllyed. Navracsics a beszédében rávilágított, hogy „tőlünk keletre” is történnek az események, ami nagyban befolyásolhatja a tőzsdéket.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy érdemi befolyása az eddigi inflációra nincs a brüsszeli tárgyalásoknak, a forint árfolyama jelen helyzetben pedig mindenre érzékenyen reagál. A gyengülés az export-import egyensúly megborulása miatt van, ez pedig a szankciók miatt is megdrágult energiának köszönhető.

A gázárak emelkedése is rányomja a bélyegét a magyar fizetőeszköz árfolyamára, már a 410-es határ fölött van az euróval szemben a forint, jelenleg a 413-as szint körül mozog.

Gulyás megállapításait erősíti, hogy napok óta megint emelkedik a földgáz világpiaci ára, jelenleg 150 euró körül mozog. Érdemes megjegyezni, hogy október végén 100 euró alá is benézett a földgáz, innen drágult az elmúlt hetekben a mostani szintre. A hazai gazdaságot a külkereskedelmi egyenlegen és fizetési mérlegen keresztül negatívan érinti az áremelkedés, beárnyékolja a befektetői hangulatot is.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok