Index Vakbarát Hírportál

Diákhitelkamat-stop: minden marad úgy, ahogy most van

2022. december 6., kedd 17:16

Duplájára emelkednének a diákhitelek kamatai a kedden bejelentett kamatstop nélkül, ezért a kormány jó döntést hozott a hallgatók érdekében – erősítette meg az Indexnek a Diákhitel Központ. A társaság megjegyezte, hogy az elérhető konstrukciók közül a Diákhitel1-nél marad a jelenlegi 4,99 százalékos kamatszint, míg a másik három termék továbbra is kamatmentesen érhető el.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedd reggel jelentette be, hogy a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot, és 4,99 százalékban maximalizálják a kamatszintet, ez azt jelenti, hogy nem változik a jelenlegi szintről, ugyanis a Diákhitel1 néven futó konstrukció után fizetendő kamat pont ennél a szintén húzódik. A kormány szerint azonban – intézkedés híján – a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint tíz százalékra kellene felemelni, ezzel több mint százezren kerültek volna nehéz helyzetbe.

Nagy segítség lehet a diákoknak

A Diákhitel Központ üdvözli és támogatja a döntést – közölte az Indexszel a társaság. „A diákok, hallgatók érdekében hozott intézkedés nagy segítség azoknak, akik éltek vagy élni kívánnak a szabad felhasználású Diákhitel1 felvételével” – írták.

A központ 21 éves fennállása óta közel ötszázezer diákhitelt folyósított, és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Ez idő alatt több mint 382 ezer Diákhitel1-szerződés jött létre 358 milliárd forint értékben. A jelenleg fennálló Diákhitel1-szerződések száma 108 ezret tesz ki.

A háború és a szankciós gazdasági helyzet miatt az utóbbi időszakban a kamatkörnyezet jelentősen romlott Európa-szerte. A kormány most bejelentett intézkedése nélkül duplájára, több mint tíz százalékra kellett volna felemelni a Diákhitel1 kamatát

– nyomatékosította a társaság.

Tízezrek kerültek volna veszélybe

A központ megerősítette Nagy Márton szavait, miszerint kamatstop nélkül a diákhitel1-es ügyfelek nehéz helyzetbe kerültek volna a duplázódó kamatok miatt.

„A Diákhitel Központ nonprofit elvek mellett működik, ezért a kamat profitelemet nem tartalmaz. A jelenlegi helyzetben mindenhol tapasztalható forrásköltségek emelkedése miatt a hitelfelvevők számára kedvező döntés született, hiszen a kamatstop kiterjesztése nélkül 108 ezren kerültek volna nehezebb helyzetbe” – írták.

Bár az infláció begyűrűzése, illetve a rezsiszámlák emelkedése komoly terhet ró a lakosságra, a Diákhitel Központ nem tapasztalt fizetési nehézségeket az ügyfelek részéről. „Ugyanakkor nyilvánvalóan nagyobb problémát jelenthetett volna a hallgatóknak, ha a kamatterhek több mint duplájára nőnek” – jegyezték meg.

Minden marad a régiben

Fontos megjegyezni, hogy a kamatstop a Diákhitel1-hez kapcsolódik, mivel ez az egyetlen konstrukció, amelynél kamatot számolnak fel. A termék korábban 1,99 százalékos kamat mellett volt elérhető, ezt júliustól 4,99 százalékra emelték. A kölcsön összege havonta 15 és 150 ezer forint között mozog, vagyis a felsőoktatásban tanulók félévente maximum 750 ezer forintot kaphatnak.

A Diákhitel2, Diákhitel Plusz, valamint a Képzési hitel az ügyfelek számára már eddig is kamatmentes volt, a kamatot a központi költségvetés fedezi.

Így a döntés a Diákhitel2-t felvevő egyetemistákat, főiskolásokat nem érinti. Ez a termék gyakorlatilag egy tandíjkölcsön, amelyet csak a fizetős szakok önköltségére lehet fordítani, és amelyet egyenesen a felsőoktatási intézményeknek utalnak át.

A központ honlapja szerint a Diákhitel Plusz termék nem elérhető. „Értékesítése jogszabályi rendelkezés alapján szeptember 30. éjfélkor megszűnt.”

Töretlen a diákhitel népszerűsége

A hallgatók előszeretettel veszik fel a diákhitelt. Jól példázza a töretlen népszerűséget, hogy

TAVALY 26 500 HITELT FOLYÓSÍTOTTAK, MÍG AZ ELMÚLT TÍZ ÉVET TEKINTVE 156 410 HITELT VETTEK FEL.

A diákhitel jövedelemarányos törlesztésű termék, így alacsonyabb kamat esetén a törlesztőrészlet változatlan, viszont rövidebb ideig kell törleszteni – mutatott rá a központ.

diákhitel-konstrukciók egyik igen komoly előnye, hogy az előtörlesztés és végtörlesztés is ingyenes.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok