Index Vakbarát Hírportál

Negatív hangulat uralkodik az európai tőzsdéken

2022. december 6., kedd 12:09

Az európai részvénypiacok kedden negatív hangulatban kereskednek, a vártnál erősebb német ipari termelési adatok viszont ellensúlyozzák az esést.

Negatív hangulatban kezdték az európai tőzsdék a napot, és azóta is esésben vannak. A londoni FTSE-100 index 0,38 százalék, a frankfurti DAX-index 0,4 százalék, az euróövezet 11 országának 50 blue chip vállalatát tömörítő Euro Stoxx 50 pedig 0,39 százalékos esésben van.

A negatív hangulat kedden globálisan tartotta magát, ugyanis az amerikai szolgáltató szektor aktivitása váratlanul felgyorsult novemberben. Ez aggodalmat keltett, hogy a Federal Reserve (FED) agresszívabb monetáris politikára vált.

Az euróövezet legnagyobb gazdasága, Németország 0,8 százalékkal növelni tudta az ipari megrendeléseit októberben – derült ki a kedden közzétett adatokból. Ezzel meghaladta az elemzői várakozásokat, és javulást ért el az előző havi 2,9 százalékos csökkenéshez képest.

Az adatok kedvező gazdasági fejleményt jelentettek az euróövezet számára, miután a hétfőn közzétett adatok azt mutatták, hogy novemberben ötödik hónapja csökkent az üzleti tevékenység a régióban – ami a jövő évi recesszióra utal. Mindeközben a kiskereskedelmi forgalom visszaesett, hiszen a fogyasztók a növekvő infláció közepette csökkentették a kiadásaikat.

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza szerint az Európai Központi Bank a jövő héten még tovább növelheti a kamatokat, és hosszabb távon maradhat a szigorú monetáris politika.

A vállalati szektorban a Porsche részvénye 0,8 százalékkal emelkedett, miután a tőzsdét üzemeltető Deutsche Boerse hétfőn közölte, hogy a sportautógyártó december 19-én, alig több mint két hónappal piaci debütálása után csatlakozik a német blue chip DAX-indexhez.

A nyersolaj ára kedden ismét emelkedett, mivel a befektetők továbbra is a kínai kereslet élénkülésére számítanak, miután a világ vezető nyersolajimportőre több városban is enyhítette a Covid-korlátozásokat a hétvégén.

Rovatok