Index Vakbarát Hírportál

Hamarabb eshet az üzemanyag ára, mint gondolnánk

2022. december 7., szerda 11:11

Az olajárak az év legalacsonyabb szintjére zuhantak, ahogy a recessziós félelmek háttérbe szorítják az orosz energiára bevezetett új korlátozások miatti aggodalmakat.

Az olajárak elmúlt két napban tapasztalt erőteljes zuhanása biztató hír a fogyasztók számára – a benzinkutakon folytatódhat a közelmúltban tapasztalt árcsökkenés. A KSH adatai szerint december 2-án a benzin literenkénti piaci ára 10, a gázolajé 11 forinttal csökkent (617, illetve 681 forintra), a benzin ára november 16., a gázolajé október 26. óta mérséklődik, ahogy az látható a lenti ábrán.

Az amerikai kőolaj kedden 3,5 százalékkal 74,25 dollárra esett hordónként

– ez a legalacsonyabb szint 2021. december 23. óta. Ezzel az olaj ára 43 százalékkal csökkent azóta, hogy márciusban rövid időre meghaladta a hordónkénti 130 dollárt az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos félelmek miatt.

Szerda reggel a lejtőn maradt az amerikai olaj, 10 órakor 74 dolláros hordónkénti áron jegyzik.

A Brent nyersolaj, a világ irányadó árfolyama szintén 4 százalékot esett kedden, hordónként 79,50 dollár körüli szintre. Szerda reggel folytatta az esést a Brent olaj, 78,9 dollár körül jegyzik.

Az olaj látványos árcsökkenése azután következett be, hogy a nyugati országok új szankciókkal sújtották Oroszországot, amelyek – legalábbis eddig – nem okoztak zavart a globális energiapiacokon.

Az Európai Unió hétfőn tilalmat rendelt el az Oroszországból származó tengeri olajimportra és a nyugati országok 60 dolláros felső határt szabtak az orosz olajra.

Ezt kéthavonta felülvizsgálják, és 5 százalékkal a piaci ár alatt tartják a továbbiakban.

Mindkét lépés célja, hogy gyengítse Oroszország azon képességét, hogy finanszírozni tudja az ukrajnai háborút anélkül, hogy a fogyasztóknak komolyan ártana azzal, hogy Moszkvát esetlegesen az olajtermelés csökkentésére kényszeríti.

Azt látjuk, hogy az orosz olaj még mindig elérhető a piacon, és a 60 dolláros árplafon egyelőre nem késztette a kínálat jelentős csökkentésére Oroszországot.  

Recessziós félelmek nehezednek a piacokra

A recessziós félelmek továbbra is negatív hangulatot gerjesztenek a pénzügyi piacokon, beleértve a részvénypiacokat is. Az amerikai részvények kedden meredeken estek, ami már a második egymást követő nap jelentős veszteségeket jelentett.

A vártnál erősebb jelentések a foglalkoztatásról, a gyári megrendelésekről és a szolgáltatási szektor aktivitásáról felerősítették azokat az aggodalmakat, hogy a Federal Reserve-nek agresszívebben kell fellépnie az infláció ellen.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok