Index Vakbarát Hírportál

Megerősödött a forint az árstop eltörlése után

2022. december 7., szerda 11:40

Kedden még a 415-ös határ közelében táncolt a forint a brüsszeli fejleményekre várva. Szerda reggel viszont ledobta láncait a magyar fizetőeszköz, az árstop eltörlésével új lendületet vett, és már a 410-es szint alatt jegyzik az euróval szemben.

Kedd reggel a 414-es szint körül kereskedték a forintot az euróval szemben, majd 11 óra körül mélyrepülésbe kezdett, és átlépte a 415-ös határt is. Szerda reggel 0,2 százalékos erősödéssel kezdte a napot a forint, 412,6 körül járt az euróval szemben, majd rákapcsolt a magyar fizetőeszköz, és 410 alá is benézett, reagálva az üzemanyagárstop eltörlésére. Jelenleg a 408-as árfolyamot ízlelgeti a forint.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Az inflációs adatok visszaránthatják a forintot

Holnap érkezik a novemberi inflációs adat, ami váratlan meglepetéseket is okozhat, és rányomhatja a bélyegét a forint árfolyamára. Az uniós forrásokkal kapcsolatos fejleményeket is kiemelt figyelemmel kíséri a piac, és aggodalomra adhat okot a recessziós félelmek erősödése. Az amerikai dollárral szemben is erősödik a forint, már a 390-es szint alatt jár a magyar fizetőeszköz. Az olaj világpiaci ára csökkent a recessziós félelmek miatt.

Jelentős eltérések a kutakon

Nagymértékű ingadozás látható a tekintetben, hogy az árstop feloldása után az egyes kutakon mennyiért adják az üzemanyagot. A literenkénti különbség akár a 100 forintot is elérheti.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója még az árstop feloldásakor közölte, hogy az ő kútjaikon a 95-ös benzin 641 forintba, a (nem prémium-) gázolaj pedig 699 forintba kerül.

Az OMV-nél viszont már ennél drágábban lehetett hozzájutni kedd éjjel, közvetlenül az árstop feloldása után is. Az egyik vidéki kútjukon 661 forintba került a 95-ös benzin, miközben a gázolajért 719 forintot kértek el.

Egy olvasónk mindeközben jelezte, hogy a Budafoki úton ezeknél is jóval magasabb árakkal találkozott: a Shell-kúton a 95-ös benzin 691, a dízel pedig 734,9 forintba kerül, míg a Lukoilnál a 95-ös benzinért 709, a gázolajért pedig 739 forintotkértek el.

Rovatok