Index Vakbarát Hírportál

Jó hírek érkeztek, örülhetnek az önkormányzatok

2022. december 14., szerda 15:56

A magyar kormány úgy határozott, hogy segítséget nyújt az önkormányzatoknak a szankciós energiaárak okozta többletköltségek kigazdálkodásához. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszer jelentette be a Gazdasági Kabinet legutóbbi ülése után.

A többlettámogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában segíti majd a településeket – tájékoztatott a tárcavezető. „A szükséges fedezetet biztosítani fogja a jövő évi költségvetés” – fűzte hozzá.

Nemrég Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a közvilágítás időtartamával, mértékével összefüggő rendeletet.«

„Veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja” – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

A megemelkedett energiaárak pluszterhet rónak az önkormányzatokra, az ezzel összefüggésben hozott takarékossági intézkedésekkel több cikkben is foglalkoztunk.

A nyugdíjakról is beszélt Varga Mihály

A költségvetés biztosítja az emelt nyugdíjak kifizetéséhez szükséges havi 473 milliárd forintot – jelentette be december 13-án Varga Mihály.

A jövő évi nyugdíjkifizetések összege a 13. havi nyugdíjjal együtt eléri a 6150 milliárd forintot – tette hozzá.

„2010 óta a nyugdíjak összegét kétszeresére növeltük, vásárlóerejük 20 százalékkal javul. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét” – hangsúlyozta a politikus.

Rovatok