Index Vakbarát Hírportál

Ezeken a területeken keresnek egymillió forint felett a magyarok

2022. december 15., csütörtök 16:12

Kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosít az IT-szektor Magyarországon, egyes pozíciókban már nem ritka az 1,5-2 millió forintos bruttó fizetés. Érdemben emelkedett a pénzügyi szakemberek fizetése, de a feldolgozóipari területen és az SSC-szektorban is ez a trend. A magas infláció azonban újabb jelentős béremeléseket tesz szükségessé hamarosan.

Azok a cégek, amelyek nem tudnak legalább inflációkövető béremelést adni, a fluktuáció növekedésével nézhetnek szembe, ugyanis a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt sok dolgozó kénytelen lesz váltani.

Idén jelentős mértékben emelkedett sokak keresete a Grafton Salary Guide felmérései szerint, ám a legtöbben úgy értek el kiemelkedő bérnövekedést, hogy munkahelyet váltottak.

A legnagyobb béremelkedést ugyanis úgy lehet kiharcolni, ha valaki új munkahely után néz.

A következő hónapokban az évtizedek óta nem látott infláció miatt számos dolgozó erre kényszerülhet, ugyanis nem minden cég fogja a pénzromlás mértékével emelni a béreket.

A gazdasági válság egy területet érint legkevésbé

A legkevésbé az IT-szektorban dolgozókat érinti az egyre erősödő recesszió szele. Az IT-szektor növekedése ugyanis idén is kitart, aminek következtében egyre több képzett dolgozóra van szükség, a növekvő munkaerőhiány miatt pedig folyamatosan emelkednek a bérek. A vállalatok többsége az év első felében 5 és 15 százalék közötti béremelést adott. Ennek köszönhetően már

egyes junior pozíciókban (egy–három év tapasztalat) is megjelentek a bruttó egymillió forint feletti fizetések.

A mediorok szintjén nem ritka az 1,5 milliós, míg a legalább hat év tapasztalattal rendelkezőknél, vagyis a senior munkavállalóknál a kétmilliós fizetés. „A Covid okozta digitalizáció miatt még inkább megnőtt a kereslet az IT-szakemberekre, ami hatással volt a bérükre is, kiváltképp igaz ez a Cloud, DevOps, automatizáció- és tesztelésterületre” – mondta Farkas Tamás, a Grafton üzletágvezetője. Ebben a szektorban már a járvány előtt is jellemző volt az otthoni munkavégzés, azóta pedig minden IT-cég meghonosította ezt.

A home office az SSC-szektorban is nagy múltra tekint vissza, a Covid utáni időszakban pedig tovább erősödött ez a trend. Az elmúlt tíz évben még nagyobb ütemben érkeztek Magyarországra a szolgáltatóközpontok, mint azelőtt, egyrészt a kifejezetten kedvező bérszint, másrészt a képzett munkaerő miatt.

A nyugat-európai vállalatok egyre több folyamatot szerveznek ki Kelet-Közép-Európába, ahol Magyarország pozíciója kedvező, hiszen a teljes bérköltség alacsonyabb, mint a versenytárs országokban. Az SSC/BSC-kben menedzseri szinten érhető el a bruttó egymillió forint feletti fizetés, a seniorok hat–kilencszázezer forint között keresnek a munkakör komplexitásától függően. Ugyanakkor az SSC-k kifejezetten széles körű juttatási csomagokat kínálnak, ami vonzó a munkavállalók számára.

A kékgallérosok bére vetekszik a fehérgallérosokéval

Az IT-szektorral és az SSC-kkel ellentétben a feldolgozóiparban van a legkevésbé lehetőség az otthoni munkavégzésre. A vállalatok ebben a szektorban nemcsak a kékgalléros dolgozóktól, hanem a mérnököktől is megkövetelik, hogy a munkanapok döntő többségében bejárjanak. Eljutott a munkaerőpiac oda, hogy a kékgalléros dolgozók egy részének bére már a fehérgallérosokéval vetekszik. Egy tapasztalt CNC-operátor akár bruttó hétszázezer forintot, egy PLC-programozó pedig 950 ezer forintot is megkereshet.

„Nehéz ezekre a pozíciókra képzett dolgozókat találni, ennek köszönhető, hogy a bérük ilyen ütemben zárkózik fel. Azonban ne felejtsük el, hogy ők több műszakban, 12 órában dolgoznak, míg a mérnökökre ez nem jellemző. Ezek a pozíciók nem követelnek meg felsőfokú végzettséget, általánosságban elegendő egy OKJ-s képzés” – mondta Farkas Tamás.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott kutatás szerint ebben a szektorban vágynak leginkább céges autóra a dolgozók – a home office hiánya miatt –, vagyis az a cég, amelyik ezt megadja, komoly piaci előnyre tehet szert.

Az általános pénzügyi-számviteli tudással, könyvelési ismerettel rendelkezőkért minden iparág kiélezett harcot vív. Az SSC-k pénzügyi és könyvelési területen bővülnének a következő időszakban, ezért még nagyobb lesz a verseny ezekért a szakemberekért.

A pénzügyi területen dolgozók negyede tíz és húsz százalék közötti béremelést kapott, tízből egy dolgozó pedig húsz százalék feletti béremelésben részesült. Ennek köszönhetően a kezdő fizetés a könyvelőknél négyszázezer forint körül mozog, azonban gyorsan és jelentősen nőhet a bére annak, aki ezen a területen dolgozik. A seniorok bruttó 750–900 ezer, a főkönyvelők pedig 900 ezer és 1,3 millió forint között keresnek.

A következő hónapok turbulensek lehetnek a munkaerőpiacon. A rezsiszámlák növekedése ugyanis sokkoló hatással lesz a dolgozókra. Ahol jövő januárban nem lesz inflációkövető béremelés, ott megnőhet a fluktuáció, a dolgozók új munkahely után nézhetnek. Nem luxustermékeket szeretnének venni, hanem az alapvető szükségletek kielégítéséről van szó

– véli Farkas Tamás.

Szerinte lesznek olyan szektorok, amelyek megsínylik majd a válságot, ilyen lehet a turizmus-vendéglátás és az építőipar, ami a munkanélküliség kismértékű növekedéséhez vezethet.

A béremelések mellett a cégeknek nem szabad megfeledkezniük azokról a további, nem kifejezetten bérjellegű juttatási lehetőségekről sem, amelyek a munkavállalók számára kiemelt fontossággal bírnak. Ilyenek például a munkáltató által nyújtott rugalmasság, a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása vagy az extra fizetett szabadnap, ami szinte minden munkavállaló számára kiemelt jelentőséggel bír.

(Borítókép: James Sheppard / Future / Getty Images)

Rovatok