Index Vakbarát Hírportál

A négynapos munkahét a munkavállalás jövője egy vállalat szerint, amely már váltott

2022. augusztus 24., szerda 13:40

Hat hónappal a négynapos munkahétre való áttérés után a brit Atom Bank szerint a tehetségek megtartásától kezdve a termelékenység javulásáig számos előnyt tapasztaltak.

A brit banknál 2022 januárjában 49 százalékkal nőtt az állásokra érkezett pályázatok száma az egy évvel korábbihoz képest, és a személyzet megtartásának aránya is emelkedett – olvasható az Atom Bank szerdai jelentésében.

A betegség miatt kiesett napok száma csökkent az időszakban, és az ügyfélszolgálati minősítések is javultak – írja a Bloomberg.

A rugalmas munkarend kiterjesztését sürgetik

Az angliai Durhamben működő bank egyike azon brit vállalatoknak, amelyek új munkarendekkel kísérleteznek, hogy megfeleljenek a világjárványt követően a rugalmas foglalkoztatás iránti igényeknek. Míg egyesek megkérdőjelezték a rövidebb munkahét megvalósíthatóságát, az Atom Banknak nincsenek ilyen aggályai.

Szilárdan hiszünk abban, hogy a négynapos hét a munka világának jövője

– mondta Anne-Marie Lister, az Atom Bank HR-ese. Hozzátette, remélik, hogy az Atom Bank tapasztalatai több vállalkozást is arra ösztönöznek, hogy végleg átálljanak erre a munkarendre, még akkor is, ha a világjárvány visszaszorul, és egyes főnökök az irodába való visszatérést sürgetik, mert

egyre több bizonyíték van arra, hogy a rugalmas munka beválik.

London központjában több mint 15 éve nem volt ilyen magas az üres irodahelyiségek száma, ami körülbelül 60 felhőkarcolónyi üres helynek felel meg.

Magyarországon is kísérleteznek

Legutóbb egy pécsi kisvállalkozás, a Cubicfox, egy IT-szektorban tevékenykedő cég is a négynapos munkahét mellett döntött.

Magyarországon elsőként a Magyar Telekom határozta el, hogy kísérleti jelleggel bevezeti a négynapos munkahetet. Ugyan egyes országokban egyáltalán nem számít szenzációnak a csökkentett munkahét, hazánkban sokakat hozott izgalomba a telefonszolgáltató elhatározása.

A vállalat után Szombathelyen gondolták azt, hogy négynapos munkahéttel teszik vonzóbbá a hivatali munkát. Ott a független szombathelyi önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba volt az ötletgazda. A képviselő az Indexnek adott interjújában kiemelte: arra számítanak, hogy a módszer mind a dolgozók elégedettségét, mind a hatékonyságot növeli.

Rovatok