Index Vakbarát Hírportál

A TikTok próbál egyre inkább eltávolodni kínai anyavállalatától

2022. december 17., szombat 06:24

A videomegosztó alkalmazás megpróbálja csökkenteni a kapcsolatot a pekingi székhelyű ByteDance-szel a nemzetbiztonsági vádak miatt.

A TikTok felgyorsította erőfeszítéseit, hogy a kínai anyavállalattól való eltávolodása érdekében a munkavállalóit ne Kínában alkalmazza, de a cég még mindig számít a helyi tehetségekre néhány kulcsfontosságú funkció kezelésében, és továbbra is ott toboroz − írta meg a The Wall Street Journal.

A TikTok és anyavállalata, a ByteDance kulcsfontosságú vezetőket helyezett át Szingapúrba és az Egyesült Államokba, felgyorsította a Kínán kívüli alkalmazottak és mérnökök felvételét, és belsőleg átszervezte a kínai vállalat többi alkalmazáscsomagjának csapatait, ami része a Washington által ellenőrzött vállalatok elkülönítésére irányuló erőfeszítéseknek.

A TikTok algoritmusain dolgozó mérnökök egy része továbbra is Kínában marad − mondták az ügyet ismerő források. A pekingi székhelyű ByteDance továbbra is toboroz embereket az országban, hogy a TikTokon dolgozzanak.

A Kínán belüli toborzás lehetővé teszi a ByteDance számára, hogy kihasználja a közösségimédia-mérnökök más hazai alkalmazásoknál felhalmozott tapasztalatait. A TikTok több mint 20 ezer embert foglalkoztat, ennek körülbelül egynegyedét az Egyesült Államokban.

A TikTok kormányzati kapcsolatai Washingtonban és az Egyesült Államokban aggodalmakat keltettek a nemzetbiztonsági kockázatok, valamint a platformon történő lehetséges cenzúra vagy tartalommanipuláció miatt. Az amerikai szenátus szerdán nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok használatát a kormányzati eszközökön, miközben a Biden-kormányzat és a TikTok közötti, az amerikai működéssel kapcsolatos megállapodás egyelőre késik. Több állam, köztük Texas is lépéseket tett a TikTok kormányzati eszközökön való használatának betiltására, arra az aggodalomra hivatkozva, hogy az alkalmazást arra használhatják, hogy Kína segítse az amerikaiak és az amerikai hírszerzés tisztviselőinek megfigyelését.

Tagadják, hogy kormányzati kapcsolataik lennének

A vállalat többször is tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a kínai kormánnyal. Azt is elmondta, hogy a felhasználói adatokat védi, és nem osztja meg azokat Pekinggel.

A 2017 májusában alapított TikTok messze a legsikeresebb kínai internetes cég. A Sensor Tower elemzőcég szerint 2022 első felében ez volt a legtöbbet letöltött, nem játék alkalmazás. A TikToknak világszerte mintegy egymilliárd napi felhasználója van a cég munkatársai szerint.

Amióta a Trump-kormányzat tűz alá vette kormányzati kapcsolatai miatt, a TikTok vezetői három évvel ezelőtt olyan stratégiába kezdtek, hogy Kínán kívüli regionális központokat hoztak létre, többek között a kaliforniai Culver Cityben, és az egyes piacokon lokalizált irányelveket vezettek be. Legutóbb az alkalmazás olyan terveket hangoztatott, hogy megpróbálja megvédeni az amerikai felhasználók magánadatait azáltal, hogy az adatokat az Oracle-nél tárolja, és az adatokat törli saját központjaiból.

A TikTok felgyorsította erőfeszítéseit, hogy néhány kínai mérnököt és termékmenedzsert más helyszínekre, például Szingapúrba és az Egyesült Államokba helyezzen át, részben azért, hogy megkönnyítse számukra a tengerentúli felhasználók adataihoz való hozzáférést termékfejlesztési célokra − mondták az ügyet ismerő források. A TikTok közölte, hogy azon dolgozik, hogy korlátozza a kínai székhelyű munkatársak hozzáférését a felhasználói adatokhoz, ezzel igyekszik kezelni az Egyesült Államok és más kormányok által felvetett biztonsági aggályokat.

A ByteDance vezérigazgatója, Liang Rubo idén Pekingből Szingapúrba költözött, csatlakozva a TikTok vezetőjéhez, Sou Ce Csuhoz és a termékmenedzserhez, Csu Vencsiához, akik a városállamban székelnek. Több, a termékfejlesztést és az algoritmusokat felügyelő, Vencsiának alárendelt felsővezető székhelye Szingapúrban és az Egyesült Államokban található.

Szingapúrban a regionális terjeszkedéssel foglalkozó több száz alkalmazott a központi üzleti negyedben található kereskedelmi épületben dolgozik, ahol a kínai internetes vállalat több mint két évvel ezelőtt bérelt helyet. Idén a TikTok az ügyet ismerő források szerint megerősítette kísérleteit, hogy több mérnököt és termékmenedzsert vegyen fel Kínán kívül. A felvétel üteme a vártnál lassabb volt, mivel Szingapúrban kevesebb szakember áll rendelkezésre, mint Kínában, és mert a munkavállalási vízum megszerzése bonyolult.

 (Borítókép:  Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok