Index Vakbarát Hírportál

Olyat mondott a Kreml, hogy attól bezuhant a rubel

2022. december 19., hétfő 16:50

Az orosz rubel többhavi mélypontra zuhant hétfőn az amerikai dollárral és az euróval szemben, miután Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a hatóságok még mindig dolgoznak az orosz olajra kivetett árkorlátozás bevezetése ellen.

Az Európai Unió múlt héten megállapodott a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomagról, és egyebek mellett az orosz banki és bányászati szektort bünteti.

Oroszország nem törődik bele az árkorlátozásba, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn lépéseket helyezett kilátásba a szankciókkal szemben. A bejelentés hatására az orosz rubel többhavi mélypontra zuhant az amerikai dollárral és az euróval szemben.

A zöldhasú 2,90 százalékkal erősödött a rubelhez képest közép-európai idő szerint 14:30-kor, 67,17 rubelért cserélt gazdát nem sokkal azután, hogy öt hónapos csúcsot ért el. Az euró 2,88 százalékkal erősödött az orosz valutával szemben, 71,18 rubelért adták közép-európai idő szerint 14:30-kor, május óta a legerősebb szinten áll az orosz fizetőeszközzel szemben. 15:23-kor a dollár 2,69 százalékos, míg az euró 2,74 százalékos erősödésben van a rubellel szemben.

(Borítókép: Silas Stein / picture alliance via Getty Images)

Rovatok