Index Vakbarát Hírportál

Európa annyi fegyvert szállított Ukrajnának, hogy kifogyott a lőszerből

2022. december 22., csütörtök 19:00

Miközben a háború egyre több lőszert emészt fel, Európa a fegyvergyártása felpörgetésén fáradozik. Kijev fegyverellátása ugyanis veszélybe sodorta az európai országok védelmi képességét.

Európa, a világ legnagyobb fegyvergyártóinak otthona, nehezen tud elegendő lőszert gyártani Ukrajna és saját maga számára, ami veszélyezteti a NATO védelmi kapacitását és a Kijevnek nyújtott támogatását – állítják tisztviselők és ipari vezetők a The Wall Street Journal beszámolója szerint.

A termelési kapacitás és a szakképzett munkaerő hiánya, az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, a magas finanszírozási költségek és még a környezetvédelmi előírások is fékezik a termelés növelésére irányuló erőfeszítéseket, ami a Nyugatot és Ukrajnát új kihívás elé állítja a jövő évben.

Fegyverkezési verseny dúl

Az Oroszország és Ukrajna közötti kimerülésig tartó háború mostanra Moszkva és a NATO európai tagjai közötti fegyverkezési versennyé alakult át. A Nyugat a Kremlből jövő egyre agresszívabb fenyegetésekre válaszul erősítené a védelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai washingtoni látogatása során kiemelte a hiányosságokat. „A megszállók jelentős tüzérségi előnnyel rendelkeznek. Jobban állnak lőszerrel. Sokkal több rakétájuk és repülőgépük van” – mondta a kongresszusnak.

Az Ukrajnának nyújtott legutóbbi, mintegy 1,8 milliárd dollár értékű amerikai segélycsomag tartalmazza az első Patriot rakétaelhárító üteget. A csomagban továbbá olyan berendezések is szerepelnek, amelyek a nem irányított lövedékeket precíziós irányítású lőszerré, tüzérségi és aknavető lövedékké, valamint nagyobb hatótávolságú rakétákká alakítják át – írja a The Wall Street Journal.

Leépítették a béke zálogát

Ukrajna katonai sikere azonban az európai országoktól is függ, például Németországtól, amelyek békeidőben hagyták védelmi iparukat elsorvadni, és most az energiaellátás biztosításával küzdenek.

Ukrajna harca az orosz invázió ellen a második világháború óta nem látott mértékben fogyasztja a lőszert. A kijevi erők naponta mintegy 6000 tüzérségi lövedéket lőnek ki, szakértők és hírszerzési tisztviselők szerint a légvédelmi rakéták is fogytán vannak az orosz légitámadás közepette.

A kelet-ukrajnai Donbász térségében zajló harcok csúcspontján Oroszország két nap alatt több lőszert használt el, mint a brit hadsereg teljes készlete 

– állítja a Royal United Services Institute nevű brit agytröszt.

Az Egyesült Államokon kívül egyetlen NATO-tagországnak sincs elegendő fegyverkészlete egy nagyobb tüzérségi háború megvívásához, vagy ipari kapacitása ilyen tartalékok létrehozásához – mondta Nico Lange, a német védelmi minisztérium volt vezető tisztviselője. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a NATO nem lenne képes megvédeni a területét a nagyobb ellenfelekkel szemben, ha most támadás érné.

(Borítókép: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok