Index Vakbarát Hírportál

Átadta a kormány a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét

2022. december 23., péntek 12:40 | aznap frissítve

Ma megküldte a kormány a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi költségvetés módosításáról szóló rendelet tervezetét – tájékoztat a Pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint a 2023-as év a folytatódó háború és a szankciós energiaválság második éve, amely veszélyes a magyar családokra, a gazdaságra és a munkahelyekre. 

Jövőre Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő, ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. A rezsivédelmi alap megemelésével a költségvetés továbbra is biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat az átlagfogyasztás mértékéig. 

A kormány a legveszélyesebb évben is fenntartja azt a célját, hogy javítsa az egyensúlyi mutatókat. Ennek megfelelően a költségvetés csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol.

Cél, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést, és a növekedés jövőre is folytatódjon. A magyar gazdaság idén 4 százalék felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerül elkerülni a visszaesést, 2023-ban 1,5 százalékos bővülésre számít a szaktárca.

Kitérnek arra is, hogy a költségvetés a nehéz idők ellenére is biztosítja a családtámogatásokat, sőt ezek köre jövőre tovább bővül: azok a fiatal nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig teljes adómentességet kapnak. A költségvetés emellett garantálja, hogy januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. A kormány megőrizte a költségvetés emelt forrásait az oktatásban és az egészségügyben is, mindkét ágazatban béremelésekkel számolnak – írja a PM. 

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter 2022. december 20-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok