Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Tajvan válasza Kínának

2022. december 27., kedd 11:48

A tajvani kormány négy hónapról ismét egy évre emeli a kötelező katonai szolgálat időtartamát – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a sziget elnöke, azzal a fenyegetéssel indokolva a döntést, amelyet „Kína jelent Tajvan számára”.

Caj Jing-ven elmondta: a sorkatonai szolgálat jelenleg érvényben lévő időtartama már nem készíti fel megfelelően a behívottakat a térség gyorsan változó helyzetére, majd leszögezte, hogy Tajvan békét akar, de meg kell tudnia védeni magát.

Az új rendszer 2024-től lép életbe.

Hozzátette, hogy a döntéssel kapcsolatban az Egyesült Államok – amely bár nem ismeri el Tajvant hivatalosan, a sziget legnagyobb fegyverszállítója – semmiféle nyomást nem gyakorolt Tajpejre.

Egyre jobban élesedik a helyzet

Tajvanon a kormány 2018-ban csökkentette a kötelező katonai szolgálat időtartamát egy évről négy hónapra. A döntés egyik indoka az volt, hogy a hosszú katonai szolgálat miatt a gazdasági szektor nem jut elég munkaerőhöz. Ugyanakkor, ahogy arról lapunk is beszámolt, a tajvani védelmi tárca hétfőn bejelentette:

Kína 24 óra alatt rekordszámú, 71 katonai repülőgépet küldött Tajvan légterébe, és hét kínai hadihajót is észleltek Tajvan közelében.

Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten. Kína saját területeként tekint Tajvanra, annak ellenére hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van – összegezte az MTI.

(Borítókép: Caj Jing-ven 2022. december 27-én. Fotó: Ann Wang / Reuters)

Rovatok