Index Vakbarát Hírportál

Politico: Ukrajna Európa egyik legkorruptabb országa volt

2023. január 3., kedd 12:51

Ukrajna létrejöttét követően mindig is Európa egyik legkorruptabb országának számított, csak Oroszországot előzte meg ebben – írja Politico.

A cikkben kitérnek arra, hogy az ukrán gazdaságot és politikát pár tucat üzletember uralta, akik a televíziós csatornákat, bányákat, bankokat, üzleteket és gazdaságokat birtokolták többek között. A lap szerint az orosz–ukrán háború megoldást kínál egy 30 éve megoldhatatlan problémára:

a konfliktus miatt az ukrán oligarchák vagyona és befolyása is zuhan.

A lap szerint az ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek már nincs szüksége az oligarchák támogatására. A korrupció visszaszorítása, illetve a jogállamiság megerősítése feltétele az érkező segélyek nagy részének.

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov hatalmas árat fizetett Oroszország ukrajnai inváziójáért. Vagyona a januári 14 milliárd dollárról decemberre 4,3 milliárd dollárra zsugorodott.

Viktor Pincsuk vagyona a Forbes szerint 2,6 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra csökkent. A korábbi elnököt, Petro Porosenkót a háború előtt még hazaárulással és terrorizmusra való felbujtással vádolták, mára önkéntes csoportokat szervezett. A vagyona 1,6 milliárd dollárról 700 millió dollárra csökkent – szúrta ki a Mandiner.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos élő hírfolyamunkat ide kattintva böngészheti.

(Borítókép: Rinat Ahmetov 2014. március 22-én. Fotó: Michael Gottschalk / Getty Images)

Rovatok