Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak adják a kilincset a befektetők, hogy szerezzenek egy darabot Magyarországból

2023. január 5., csütörtök 11:46

Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben, de a kínált mennyiség háromszorosát kitevő, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek a befektetők – ismertette Varga Mihály a közösségi oldalán szerdán. A pénzügyminiszter szerint ez a befektetők bizalmát jelzi a magyar gazdaságban.

A befektetők nagy érdeklődése a Magyarország által kiadott devizakötvények iránt azt mutatja, hogy továbbra is erős a bizalom a magyar gazdaságban – vélekedik Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. A befektetők több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek, ami háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget – ismertette. 

Ehhez alapot ad, hogy tavaly a vártnál jobban csökkent az államadósság, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 76,8 százalékról 73,5 százalékra javult. A befektetők értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékban teljesült 

– közölte a miniszter.

A tárcavezető hozzáfűzte: „2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentettük, a devizaadósság arányát ötven százalékról harminc százalék alá javítottuk. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is harminc százalék alatt marad.”

A bevont források egy részét a kormány rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja. Ennek célja, hogy csökkentsék az államadósságot és javítsák az egyensúlyi mutatókat.

Rovatok