Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül pont kerülhet a Vodafone eladásának végére

2023. január 8., vasárnap 14:09

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, valamint a 4iG pénteki felminősítése arra utalhat, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása. Az akvizícióhoz csaknem 170 milliárd forint hitel érkezik az MFB-től.

Tavaly augusztus végén robbant a hír, hogy a magyar állam, valamint az állami szárnyak alatt gründolt, a hazai informatikai piac egyik meghatározó vállalatcsoportjának számító 4iG megvásárolná a Vodafone Magyarország 100 százalékát. A 4iG 51 százalékkal többségi tulajdonos lenne, a fennmaradó 49 százalék az állam égisze alá kerülne. A tranzakció teljes értéke 715 milliárd forint, amelyből a 4iG-csoportra eső rész 364,65 milliárd.

Az ügyben friss fejlemények történtek. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében

a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentős – állami kezességvállalás mellett –, 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlására

– írja a portfolio.hu. Az Antenna Hungária megjelenése az üzletben újdonságként hat, a 4iG leányvállalatát eddig nem említették.

Pénteken a Scope Rating felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását. Ez, valamint a kormányhatározat együttesen arra utalhat, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

Piaci vagy állami hitel?

Bár a hitelt nyújtó MFB a magyar állam tulajdonában van, a rendelkezésre álló információk szerint az ügylet piaci hitelből valósul meg. Ez azért lehetséges, mert

a fejlesztési bank – a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan – az állam helyett a piacról „él”, vagyis forrásszerzési tevékenységét a belföldi és a külföldi pénz- és tőkepiacokon is a saját nevében, önállóan végzi, és ezeket a forrásokat használja fel a beruházások, vállalatok és vállalkozások, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások vagy projektek finanszírozására.

A kezességvállalásért az államot kezességvállalási díj is megilleti, amelyet az „állami kezességgel biztosított tőkekövetelés 0,59 százalékának megfelelő mértékben” ír elő a kormányhatározat.

A GVH maximum halkan kopogtathat, vagy úgy sem

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján sikeresnek bizonyult a Vodafone átvilágítása, jelenleg pedig már a felvásárlás finanszírozásának előkészítése zajlik.

Mivel nagymértékű állami szerepvállalásról van szó az akvizíció során, ezért a Gazdasági Versenyhivatal is színre léphetne versenyjogi vizsgálat formájában. Erre azonban azért mutatkozik kevés esély, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már tavaly augusztusban, a felvásárlásról szóló bejelentésekor azt mondta, hogy „a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését”.

Ezzel a döntéssel pedig kivennék a tranzakció versenyhivatali vizsgálatának élét, és az üzlet megkötését követően a Vodafone Magyarország azonnal a 4iG, illetve a magyar állam tulajdonába kerülne.

Kihívót gründolnak

Miért is fontos a kormánynak a Vodafone bekebelezése? Emögött egyrészt a Magyar Telekom hazai telekommunikációs piacon való egyeduralkodásának megtörése húzódhat. A telekommunikációs szektorban való magyar térnyerés állhat a 4iG megjelenése és rohamtempóban való feltőkésítése által annak igencsak fajsúlyos piaci szereplővé tétele mögött. A vállalat olyan akvizíciókat hajtott végre az elmúlt időszakban, mint a Digi, az Antenna Hungária és az Invitech bekebelezése.

Ebben a portfólióban lehet a Vodafone a „kapitány”, a „hajó pedig lehet már annyira felszerelT”, hogy érdemi versenyt generáljon a távközlési piacon.

Ugyanakkor mindez még hosszú éveket vehet igénybe.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok