Index Vakbarát Hírportál

Nagy üzletet kötött a Mol az olajszállításról

2023. január 9., hétfő 15:39 | aznap frissítve

Olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat a Mol Nyrt.-vel – közölte a horvát vállalat igazgatósága hétfőn.

A 2023. március 31-ig hatályos szerződés félmillió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj–Gola-szakaszán keresztül, továbbá 149 ezer 385 köbméter nyersolaj tárolását Omisaljban és Sziszeken (Sisak) ugyanebben az időszakban.

A horvát vállalat igazgatósága leszögezte: az új szerződések kivételes hozzájárulást jelentenek az Európai Unió energiastabilitásához és függetlenségéhez.

A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát, amely az MTI szerint hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki. 

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group). A horvát olajvezetéket üzemeltető vállalat 2022 első kilenc hónapjában 662 millió kuna (35,1 milliárd forint) összbevételt könyvelt el, ami 17 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Az említett időszakban 261,7 millió kuna (13,8 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, 33,3 százalékkal többet, mint 2021 első kilenc hónapjában.

Sokat segíthet a hazai ellátásban 

Ami Magyarországot illeti, nálunk legutóbb múlt hét pénteken drágult a benzin ára. Előtte néhány nappal, január 1-jén ugyancsak drágultak az üzemanyagok.

Az Index is beszámolt róla, hogy a Mol másfél hónapja bejelentette: az országban kialakult üzemanyag-hiányos helyzet miatt  nem tudnak ellátni több magyarországi benzinkutat. Ezután az autósok  pánikvásárlásba  kezdtek, és 

Az ellátás hiánya miatt napokig vadászni kellett az üzemanyagot a benzinkutakon.

Az árstop december 6-án történt feloldásasegített ugyan a problémák enyhítésében, de azt még a szakértők is megerősítették, hogy kell némi idő ahhoz, hogy az ellátás helyzete rendeződjön Magyarországon .

(Borítókép: Olajvezetékek a Mol Nyrt. százhalombattai dunai olajfinomítójában 2022. május 26-án. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok