Index Vakbarát Hírportál

Idén a tervezettnél is több pénz mehet sportra

2023. január 10., kedd 11:34

A júniusban elfogadott 385 milliárd forintos sportkiadás az újratervezett költségvetésben becslések szerint már akár 415 milliárd forint is lehet. A teljes dokumentáció még nem került a parlament elé.

Az Orbán-kormány a rendeleti kormányzás adta jogával élve 2022 utolsó napjaiban drasztikusan átírta és a Magyar Közlönyben rendeletként tette közzé a 2023-as év költségvetését. Hogy ez a megoldás meglehetősen átláthatatlan, azért is, mert a rendeleti költségvetés − formai jellege és vélhetően a terjedelmi korlátok miatt − nem tartalmaz olyan kulcsfontosságú mellékleteket, melyekben indoklás volna a módosításokhoz, vagy éppen arról, hogy egy-egy előirányzat pontosan mit foglal magába, milyen tételek kerültek ki onnan a költségvetés újratervezésekor − írta meg a Menedzsment Fórum

A lap szerint emiatt nem a legegyszerűbb tisztán látni a sport területére áramló pénzeket illetően sem. Noha a teljes sportbüdzsé nagyságáról vélhetően akkor kapunk képet, ha a kormány ígéretéhez híven benyújtja a parlamentnek a módosított költségvetést, arra már most választ kaphatunk, hogy a tervezett kiadások egy jelentős hányadát hogyan módosította a kabinet.

A honvédelmi tárca által kezelt terület ugyanis alapvető sportszakmai feladatokra is kap pénzt a különféle beruházási projektek és az államkasszából elmaradó bevételként megjelenő taotámogatások mellett.

Jelentős pénzmozgatások történtek a területen

A júniusban benyújtott és elfogadott költségvetés alapján a lap számításai szerint mindent egybevéve 385 milliárd forintot tervezett elkölteni a kormány a sport területén, amiből 139 milliárd az az összeg, ami tao címén az államkassza helyett különböző sportszervezeteknél, egyesületeknél landol.

Becslésük szerint végül idén a sportkassza legalább 415 milliárd forintra rúghat a beazonosítható tételek összesítése után.

Alapvető feladatokra − vagyis azon önálló előirányzatokra, melyek a költségvetés állandó részét képezik − 9 százalékkal többet: 167,2 milliárd helyett 182,6 milliárdot fognak elkölteni.

A büdzsé ezen részén jelentős pénzmozgatások történtek, mutatjuk is a kiemelkedőket:

A kiemelt nemzetközi sportesemények pályázatáért és a stratégiáért a honvédelmi tárca maradt felelős, míg a lebonyolítást megkapta a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ez pedig magyarázhatja azt, hogy miért csökkent 55 százalékkal a HM-nél szereplő előirányzat összege − az innen „hiányzó” 16 milliárd forinttal a lap szerint valószínűleg a kabinetiroda fog gazdálkodni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok