Index Vakbarát Hírportál

Hazudott szexbotrányáról a McDonald’s volt vezérigazgatója

2023. január 10., kedd 12:58

A McDonald’s volt vezérigazgatója, Steve Easterbrook beleegyezett abba, hogy öt évre eltiltsák attól, hogy tőzsdei cégnél tisztségviselőként vagy igazgatóként tevékenykedjen, hogy megszüntessék ellene a hatósági vizsgálatot, amely az alkalmazottakkal való szexuális kapcsolatairól tett állítólagos „félrevezető kijelentései” miatt indult.

Easterbrook beleegyezett továbbá 400 ezer dolláros bírság megfizetésébe is anélkül, hogy elismerte vagy tagadta volna az amerikai pénzpiaci felügyeleti hatóság (SEC) ellene felhozott csalási vádjait. A McDonald’s beleegyezett abba is, hogy rendezi a SEC által a cég magatartásával kapcsolatban folytatott vizsgálatot, amely abból eredt, ahogyan Easterbrooknak a cégtől való távozását a részvényeseknek szóló éves meghatalmazási nyilatkozatában leírta − írta meg a The Wall Street Journal

Easterbrook 2015-től állt a McDonald’s élén, amíg a vállalat 2019-ben el nem bocsátotta. Azt közölték, hogy Easterbrook megsértette a vállalat magatartási kódexét egy beosztottjával való, közös beleegyezésen alapuló kapcsolata miatt.

A SEC most közölte, hogy Easterbrook 2019 októberében azt mondta a McDonald’s külső tanácsadójának, hogy nem létesített fizikai vagy nem fizikai szexuális kapcsolatot a vállalat más alkalmazottaival. Az állításokat a vállalat szerint a belső vizsgálat később cáfolta. Az ügynökség szerint Easterbrook a vizsgálat során releváns információkat tartott vissza munkaadójától.

Egyre nagyobb a hangsúly a pénzügyi felelősségvállaláson

Easterbrook képviselői nem kívántak nyilatkozni a lapnak. A volt vezető korábban bocsánatot kért, amiért „nem tartottam tiszteletben a McDonald’s értékeit és nem teljesítettem bizonyos kötelezettségeimet a vállalat vezetőjeként”.

A McDonald’s közleményében a következőket írta:

A SEC végzése megerősíti azt, amit már korábban is mondtunk: a McDonald's felelősségre vonta Steve Easterbrookot a helytelen viselkedéséért. Elbocsátottuk, majd bepereltük, miután megtudtuk, hogy hazudott a viselkedéséről.

A SEC Easterbrook elleni fellépése rávilágít arra, hogy az ügynökség egyre nagyobb figyelmet fordít a vezetői fizetésekre és a részvényesek felé történő információszolgáltatásra. Az ügynökség az elmúlt évben fokozta erőfeszítéseit a vezetői fizetések visszafizetésére a számviteli szabályok megsértése esetén, miközben arra ösztönzi a részvénytársaságokat, hogy jelentős pénzügyi hibák esetén vonják vissza a vezetői bónuszokat.

Az ügynökség nem szabott ki pénzbüntetést a McDonald’sra, hivatkozva a vállalatnak a vizsgálatban tanúsított együttműködésére, valamint a vállalat által hozott korrekciós intézkedésekre, beleértve az Easterbrook végkielégítésének visszafizetését.

Easterbrook 2019 novemberében a SEC-hez benyújtott különmegállapodásában az állt, hogy a felmondása indoklás nélkül történt, ami lehetővé tette számára, hogy megtartsa a jelentős részvényalapú kompenzációt, amelyet egyébként elvesztett volna. Ezzel a McDonald’s olyan mérlegelési jogkört gyakorolt, amelyet nem hoztak nyilvánosságra a befektetők számára, mondta a SEC.

(Borítókép: Steve Easterbrook 2018. június 4-én. Fotó: Scott Olson/Getty Images)

Rovatok