Index Vakbarát Hírportál

Ezek a jegybank felügyeleti stratégiájának új elemei

2023. január 10., kedd 12:00

Módosította 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját a Magyar Nemzeti Bank.

Változatlanul a pénzügyi szektor stabilitása és a bizalom fenntartása az alapértéke a 2020–2025 közötti felügyeleti stratégiának, amelynek módosított változatát a Magyar Nemzeti Bank a honlapján tette közzé – közölte kedden az MNB.

A jegybank közleménye szerint

a felülvizsgált stratégiában új elemként jelenik meg a pénzügyi szektor környezeti fenntarthatóságának elősegítése, valamint a technológiai fejlődés kiemelt támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése.

A felügyeleti stratégiát 2019 végén fogadták el; a nem sokkal később kitörő Covid-járvány, illetve a tavaly február végén indított orosz–ukrán háború miatt is célszerű volt újra áttekinteni a felügyeleti prioritásokat – magyarázták.

Az MNB felügyeleti jogkörében eljárva számos intézkedést hozott 2020 és 2021 folyamán a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére, valamint az intézmények sokkellenálló képességének megóvása érdekében – emlékeztettek.

Arra is kitértek, hogy az orosz–ukrán háború alapjaiban változtatta meg az egyes felügyelt szektorok és intézmények korábban előrevetített fejlődési pályáját.

Az MNB fogyasztóvédelmi tevékenységének keretében kiemelt figyelmet fordít a tisztességes szolgáltatói magatartásra, a sérülékenyebb fogyasztók védelmére, valamint a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek kockázatának csökkentésére – írta az MNB közleményében.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok