Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 70 milliós bírságot kapott az Elf Bart hirdető szlovák webáruház

2023. január 12., csütörtök 09:27

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kiszabható legmagasabb, csaknem 70 millió forint bírságot szabott ki az Elf Bar terméket árusító szlovákiai webáruházra, mert jogellenesen hirdetett elektronikus cigarettákat a magyar fogyasztóknak.

A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot két szlovák céggel szemben, miután e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

Az elsőként lezárult vizsgálat megállapította, hogy a Yzer s.r.o. v likvidácii – korábbi nevén Vaper s.r.o. – cég megtévesztette a fogyasztókat, mert 

azt a benyomást keltette, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók.

A versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a tiszteségtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is célzott, illetve a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak.

A jogsértésért a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabtak ki, és megtiltották a cégnek a magatartás folytatását.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása, online vásárlása jogellenes.

„A fogyasztók ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak, és ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről!” – figyelmeztet a GVH közleményében.

Rovatok