Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a bérmegállapodás a Budapesti Közműveknél

2023. január 13., péntek 10:19

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei és a Budapesti Közművek vezérigazgatója január 12-én aláírták az érintett terület munkavállalóira vonatkozó 2023. évi megállapodást. A megállapodást aláírásukkal támogatták a dolgozók által delegált képviselők is – derült ki a Budapesti Közművek sajtóközleményéből.

A bérmegállapodás értelmében az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói 16 százalékos béremelésben részesülnek 2023. január 1-től.

Ez érinti a hulladékbegyűjtésben és szállításban részt vevő munkavállalókat, valamint a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozókat is.

Átalakítják az ösztönző rendszereket is

A sajtóközlemény szerint az egyezség fontos eleme továbbá, hogy átalakítják a társaságnál évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert.

A felek megállapodásának értelmében ez az átalakítás már összhangban van a július 1-től induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a MOL Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalat vízióival is

A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is. Az ösztönző rendszer átalakítása fontos volt az érintett Munkavállalók számára, emellett már az év közepén induló új, országos hulladékgazdálkodási modellt és a körforgásos gazdaság koncepcióját is figyelembe veszi. A fővárost és a környező agglomerációt kiszolgáló munkavállalói közösség pedig a feladatellátás jellegéhez igazodó motivációs rendszerben végezheti munkáját

– nyilatkozta a bérmegállapodás megszületése kapcsán Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a szakszervezetek és a munkáltató a továbbiakban is folytatják a Budapesti Közművek többi területeire vonatkozó bérfejlesztési tárgyalásokat annak érdekében, hogy a „Társaság valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is”.

(Borítókép: A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság [BKM Nonprofit Zrt.] egyik irodaépülete a Dél-budapesti üzemeltetési régió központ épülete a főváros XI. kerületében, a Barázda utcában 2022. február 12-én. Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok