Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint biztosított az ország gázellátása

2023. január 13., péntek 11:55

Folyamatosan érkezik gáz Magyarországra, de ha nem így lenne, a téli és az azt követő időszak ellátása akkor is biztosítva lenne – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggel a közszolgálati televízióban.

Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar gáztárolók töltöttségi aránya fogyasztásarányosan körülbelül a duplája az európai átlagnak. Az államtitkár szerint azonban azt is látni kell, hogy a magyar energiabiztonságnak, illetve a gázellátásnak két alapvető feltétele van:

A vezetéken délről, Szerbián keresztül érkezik a gáz Magyarországra, és csak tavaly 4,8 milliárd köbméternyi jött, ami a 10 milliárd köbméternyi éves magyar fogyasztás csaknem a fele.

Diverzifikálás lehet a kulcs

A politikus megjegyezte, a kormány ezektől függetlenül folyamatosan keresi a lehetőséget a gázbeszerzés-diverzifikálásra. Az államtitkár emlékeztetett arra, 2010-ben csupán két szomszédos országgal volt Magyarországnak gázösszeköttetése, most pedig hattal, jelenleg csak Szlovéniával nincs ilyen.

Azonban az orosz gáz Magyarország gázfelhasználásának 85 százalékát adja; olajnál ez 65 százalék. Ezt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani

– fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette, hogy három lehetőséget látnak a diverzifikálásra a szakemberek: a horvátországi LNG-kapacitások növelése – cseppfolyós gázból egyébként a kormány már lekötött egymilliárd köbmétert –, a romániai Neptun Deep gázmezőn végre meg kell kezdeni a kitermelést, illetve az azeri gázt el kell hozni Magyarországra a kormány szerint.

Az államtitkár szerint „mindegyik lehetőség rengeteg pénzt, időt és komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényel, tehát pillanatnyilag az orosz gáz nem kiváltható”, hozzátette: „ez jól mutatja, hogy a baloldali politikusok mennyire felelőtlenek voltak akkor, amikor az orosz gáz azonnali elzárásáról beszéltek”. Menczer Tamás kitért arra is, hogy a nukleáris energia a legkiszámíthatóbb, legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb energiaforrás, ezért is ellenez Magyarország minden olyan brüsszeli szankciót, amely a paksi atomerőmű fejlesztését akadályozná – fogalmazott.

A műsorvezető kérdésére Menczer Tamás kifejtette, az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező Barátság kőolajvezeték kiváltásának egyetlen alternatívája van jelenleg, amely Horvátországon keresztül hozna olajat, de ennek a kapacitása nem elegendő. A másik probléma ezzel, hogy a horvátok a két és félszeresére szeretnék emelni a tranzitdíjat.

(Borítókép: Menczer Tamás 2022. március 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok