Index Vakbarát Hírportál

Putyin a Nyugatnak és az uniós szankcióknak is beintett

2023. január 15., vasárnap 15:14

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami tulajdonú orosz televíziós csatornának adott interjúban stabilnak értékelte az orosz gazdaság helyzetét. Putyin hangsúlyozta, hogy az elért mutatók mindenféle várakozást felülmúltak.

„A gazdaság helyzete stabil, ráadásul sokkal jobb, mint azt ellenfeleink szeretnék. A saját prognózisunkat is sikerült túlszárnyalni” – mondta az elnök Pavel Zarubin újságíró kérdéseire válaszolva. „Összességében nézve a helyzetünk egyenesen kielégítő” – fűzte hozzá az államfő a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítása szerint.

2022. február 24-én Oroszország teljes körű hadműveletet indított Ukrajna ellen, erre válaszul a Nyugat több szankciót is bevetett Moszkvával szemben, hogy megingassa az ország gazdaságát. Lehetett tudni, hogy ez nem lesz egyszerű feladat, az amerikai Forbes magazin azt állította, hogy Vlagyimir Putyin évek óta készülhetett Ukrajna megtámadására és az ezzel járó közvetlen, valamint közvetett költségek finanszírozására.

Az elnök pár hónapja úgy fogalmazott: a bevezetett szankciókkal Európa és a nyugati országok rosszabbul jártak, mint Oroszország. „A nyugati szankciók nem tudták gazdaságilag padlóra küldeni Oroszországot, hanem zűrzavart idéztek elő a világgazdaságban, rohamosan dráguló energia- és élelmiszerárakkal” – vélekedett Putyin.

Az orosz elnök most rámutatott, hogy az általa vezetett ország egyik legfontosabb makrogazdasági mutatója – a munkanélküliség – történelmi mélyponton van.

„Az infláció alacsonyabb a vártnál, és ami a legfontosabb, csökkenő tendenciát mutat. Úgy vélem, hogy az idei első negyedév végére a jelenlegi 11,9 százalékról 5 százalék közelébe süllyedhet. Ez pedig nagyon fontos mutató ahhoz, hogy tisztességes életszínvonalat és reáljövedelmet biztosítsunk az embereknek” – mondta az elnök.

Elmondása szerint Oroszországban az ipari termelés, a mezőgazdaság és az építőipar volumene is növekedett.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy az oroszok szempontjából minden a tervek szerint alakul az Ukrajna ellen vívott háborúban.

„A dinamika pozitív. Minden a védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul. Remélem, hogy a katonáink többször is meg fognak örvendeztetni bennünket eredményes harci munkájukkal” – fejtette ki az elnök.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. január 11-én. Fotó: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters)

Rovatok