Elodázza a piacgazdaság alapjait, ezért az árstopok fokozatos kivezetését látná célravezetőnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint az intézkedés nem maradhat meg tartósan, ráadásul a feketegazdaságot erősíti.
Elképzelhető az árstopok fokozatos kivezetése – mondta az ATV-ben Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint erre már most is sor kerülhet, de a tavasz folyamán biztosan megtörténik.
Az MKIK álláspontja szerint a hatósági árak kivezetése akkor okozza a legkevesebb kárt, ha akkor törlik el, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé.
Parragh László szerint az élelmiszerárstop bevezetése a társadalom alsó harmadának megélhetését segíti, de tartósan nem maradhat meg, mert erodálja a piacgazdaság alapjait.
Az élelmiszerhez szükséges alapanyagok nagy része importból érkezik, továbbá a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai
– szolgált magyarázattal arra, hogy miért Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció.
Parragh szerint az árstop a feketegazdaságot erősíti. Megemlíti továbbá, hogy a magyar élelmiszer jelentős része külföldre megy, és egyre silányabb áru jön hozzánk, ami az importon keresztül jön be.
Az MKIK elnöke arról is beszélt, hogy folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal, a Kereskedelmi Szövetséggel, valamint a kiskereskedelemben érintett egyéb szervezetekkel. Azt nem árulta el, hogy kormányzati szinten kivel tárgyal.
(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)