Index Vakbarát Hírportál

Az árstopok kivezetéséről egyeztet a kormány és az iparkamara

2023. január 18., szerda 10:03

Elodázza a piacgazdaság alapjait, ezért az árstopok fokozatos kivezetését látná célravezetőnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint az intézkedés nem maradhat meg tartósan, ráadásul a feketegazdaságot erősíti.

Elképzelhető az árstopok fokozatos kivezetése – mondta az ATV-ben Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint erre már most is sor kerülhet, de a tavasz folyamán biztosan megtörténik.

Az MKIK álláspontja szerint a hatósági árak kivezetése akkor okozza a legkevesebb kárt, ha akkor törlik el, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé.

Parragh László szerint az élelmiszerárstop bevezetése a társadalom alsó harmadának megélhetését segíti, de tartósan nem maradhat meg, mert erodálja a piacgazdaság alapjait.

Az élelmiszerhez szükséges alapanyagok nagy része importból érkezik, továbbá a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai

– szolgált magyarázattal arra, hogy miért Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció.

A feketegazdaságot erősíti

Parragh szerint az árstop a feketegazdaságot erősíti. Megemlíti továbbá, hogy a magyar élelmiszer jelentős része külföldre megy, és egyre silányabb áru jön hozzánk, ami az importon keresztül jön be.

Az MKIK elnöke arról is beszélt, hogy folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal, a Kereskedelmi Szövetséggel, valamint a kiskereskedelemben érintett egyéb szervezetekkel. Azt nem árulta el, hogy kormányzati szinten kivel tárgyal.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok