Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberg: A busz alá dobják az embereket az energiacégek

2023. január 19., csütörtök 18:21

A svéd aktivista felszólította a globális energiaipar vezetőit, hogy vessenek véget minden olyan befektetésnek, amivel a fosszilis tüzelőanyagok használatát támogatják. Thunberg a Nemzetközi Energiaügynökség vezetőjével tartott megbeszélést csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol újabb pofonokat osztott ki az energetikai cégeknek.

A Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozójának a végéhez közeledve klímaaktivisták ültek egy asztalhoz Fatih Birollal, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérével. Az aktivisták egy „beszüntetési-leállási” levelet nyújtottak át a vezérigazgatónak, amelyben az új olaj-, gáz- és szénkitermelés leállítását követelik az energiaszektor vezetőitől.

Amíg megúszhatják, addig a fosszilis tüzelőanyagokba fognak befektetni, és továbbra is a busz alá dobják az embereket

– mondta Thunberg.

Az olaj- és gázipar képviselőit azzal vádolják az aktivisták, hogy eltérítették az éghajlatváltozásról szóló vitát a svájci síparadicsomban. Az energiapiaci vezetők szerint viszont fontos a részvételük a konferencián, mivel a fosszilis tüzelőanyagok továbbra is fontos szerepet fognak játszani az energiamixben, ahogy a világ az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra tér át.

Az olajvállalatok optimisták

Thunberg, akit a hét elején egy szénbányánál tartott tüntetésen a németországi rendőrség őrizetbe vett, csatlakozott az ecuadori Helena Gualinga, az ugandai Vanessa Nakate és a német Luisa Neubauer aktivistatársaihoz, hogy Birollal megvitassák az energetikai kérdéseket.

Birol, akinek az ügynöksége energiapolitikai ajánlásokat tesz, megköszönte az aktivistáknak, hogy találkoztak vele. A vezérigazgató ragaszkodott ahhoz, hogy a zöld átmenetnek az érdekeltek széles körét kell magában foglalnia – köztük az energiacégeket is –, különösen a globális energiabiztonsági válság közepette.

Azt is mondta, hogy kevésbé pesszimista, mint a klímaaktivisták a tiszta energiára való átállással kapcsolatban.

Van némi jogos optimizmusunk, tavaly a piacra kerülő megújuló energiaforrások mennyisége rekordmagas volt 

– mondta Birol.

Elismerte azonban, hogy az átállás nem történik elég gyorsan, és figyelmeztetett, hogy a feltörekvő és fejlődő országok azt kockáztatják, hogy lemaradnak, ha a fejlett gazdaságok nem támogatják az átállást.

2019-ben az akkor 16 éves Thunberg részt vett a WEF fő ülésén, és híresen azt mondta a vezetőknek, hogy „ég a házunk”. A rá következő évben visszatért Davosba.

Idén azonban nem volt hajlandó hivatalos küldöttként részt venni az eseményen, tiltakozásaiért korábban letartóztatták Németországban, pár nappal a davosi szereplése előtt. 

Arra a kérdésre, hogy miért nem akarja belülről szorgalmazni a változást, Thunberg azt válaszolta, hogy vannak már aktivisták, akik ezt teszik.

(Borítókép: Greta Thunberg 2023. január 19-én. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Rovatok